Bel canto blues

Nyolc év közös munka a bel canto legnagyobb hazai mesterével, Dékány Endrével meghozta Tóth Auguszta számára a várva-várt első önálló albumát. Az egyszerűen Érzések címet kapott lemez  néhány kellemes meglepetéssel is szolgál. Az első és legnagyobb, hogy az előadott dalai szövegét maga a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésznője írta. A második, hogy bátran megmutatja magát több (könnyű)zenei stílusban. A harmadik, hogy Szolnoki Péterrel egy fantasztikus duettet énekel.

Tóth Auguszta2

Megrémültem, amikor az első dalt hallottam a lemezről, amolyan tizenkettő egy tucat popszámocskának véltem, újabb „üdvöske” megjelenésének a könnyűzenei palettán. Mindjárt a második szerzeménytől kezdve azonban a lemez utolsó daláig érzékelhető az a jó értelemben vett mívesség, tartalomban, zenében, előadásmódban, amely egyértelműen jelzi, hogy nem a pályájuk elején araszolgatók megnyilatkozásairól van szó. Az Oly rég vártam című dal akár egy régi film nagy slágere is lehetne. Kifejezetten erős a szövege a Péntek délutáni blues és a Lazulj el című számoknak. Izgalmas helyzetjelentések a szürke hétköznapok nehezen elviselhető időszakairól. Tóth Auguszta lemezéig nem gondoltam volna, hogy lehet bluest is bel canto énekelni! A színésznő egyéniségéhez, énekstílusához az Erotika, a Forró nyári reggel és a Másnap című számokat éreztem legközelebb. Csoda, ha a lemez hallgatása közben időnként Karády, Domján Edit, Psota Irén, Ruttkai, Voith Ági, Hernádi Judit jutott eszembe? Azok a színésznők, akik egy dal előadása közben sem tudták megállni, hogy egy kis játékot ne csempésszenek bele. És ez így van jól. A közönség arra is kíváncsi, hogy milyen érzései lehetnek egy színésznőnek – „civilben”.

A dalok zenéjét Pintér Tibor, Révész Richárd és Lerch István írta.

Lemezbemutató koncert 2017. október 18-án a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Jegyek kaphatók: https://www.jegymester.hu/hun/Event/62001111

 

Horváth Gábor Miklós

Fotó: Juhász Attila