Bejglibuli

Harmadik évben örülhetünk piros betűs napjainkat mindig hatalmas lakomákkal ünneplő haspókok az Év bejglije versenynek, amely díjkiosztóján a Zila Kávéházban kiderült, hogy szakmailag nem is annyira egyszerű megmérettetés ez, mint ahogyan első hallásra gondolnánk.

Fábry Sándor nagy sikerű összefoglalójának szülei ünnepköri készülődéséről az egyik fontos eleme a repedésmentes, titkos töltelékkel teletömött bejglik elkészítése. „A tészta az csak jelzés” – így hangzott az egyik megszívlelendő jótanács, amely anyáról lányára szállt abban az időben, amikor karácsonyi desszertünket még nem a cukiból kerítettük a család asztalára.

A három kategóriában félszáz versenyre nevezett bejgli közül három-három zsűritag értékelte a mákos, diós és ínyenc süteményeket. Auguszt József, a zsűri egyik mákos bejgliket kóstoló tagja szerint még várnunk kell ebben a kategóriában a legjobbra. A mester úgy tapasztalta, hogy a cukrászok nem bíznak eléggé a mák ízében, ezért igyekeznek belekeverni ezt-azt a töltelékbe és a tésztába is.

A diós bejgliről szólva Pass Szilvia kiemelte, hogy az Év bejglije verseny előtt még ott a hatalmas fejlődési lehetőség, mert ahogyan az Év tortája és az Év fagylaltja verseny egyre színvonalasabb lett az évek hosszú sora alatt, ugyanez meg fog történni a bejglik területén is.

Szervánszky László az ínyenc bejgliket a legkönnyebb kategóriának tartja, hiszen itt bármit ki lehet találni, mindössze az ízkombinációk összhangjára, harmóniájára kell ügyelni. (A pisztáciás bejglit például bizonyára nem utasítaná vissza Terence Hill sem!)

A fővárosban tevékenykedőkön kívül érkeztek cukrászok bejglijükkel Keszthelyről, Kesztölcről, Szegedről, Debrecenből, Szarvasról, Lajosmizséről, Hódmezővásárhelyről, Balatongyörökről, Gyomaendrődről és Pácinról is.

Az év mákosa szegedi, diósa kesztölci, ínyence balatongyöröki. A legtöbb pontszámot kapott versenyző, Vadócz Jenő (képünkön) vehette át az Auguszt Elemér különdíjat, amellyel Auguszt József tüntette ki Mennyei ajándék névre keresztelt ínyenc bejglijéért.

A díjazott cukrászok
Hagyományos diós kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
– Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
– Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK
Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
– Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
– Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Mennyei ajándék
Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
– Ezüstérmes: Pisztáciás bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
– Bronzérmes: Mákos birsalmás fehércsokis bejgli
Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

Szöveg és kép:

Horváth Gábor Miklós