Bejegyezte a cégbíróság az Erste jelzálogbankját

A cégbíróság december 11-én bejegyezte az Erste Bank Hungary Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló Erste Jelzálogbank Zrt.-t – tette közzé a hitelintézet kedden a BÉT honlapján.

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberben engedélyezte, hogy az Erste megalapítsa jelzálogbankját. A leánybank – mint szakosított hitelintézet – induló tőkéje 3 milliárd 900 millió forint.     
    Az Erste a jegybank közelmúltban megjelent rendeletére, valamint a forintosítás utáni mérlegszerkezetre reagálva alapít jelzálogbankot. Az MNB ugyanis előírta, hogy 2016. október 1-jétől minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni.
    Ennek oka az volt, hogy a hazai bankrendszerben a devizahitelek forintosításának hatására jelentősen emelkedett a hosszú lejáratú forinteszközök állománya, ezzel megnőtt a lejárati eltérés a bankrendszer hitelei és forrásai között.
    A magyarországi szabályozás szerint csak jelzáloghitelintézet bocsáthat ki jelzáloglevelet. Magyarországon eddig három jelzálogbank volt jelen a piacon: az OTP Jelzálogbank, az UniCredit Jelzálogbank és az FHB Jelzálogbank.

Forrás:MTI