Beiktatták az új osztrák kormánytagokat

Beiktatták hivatalukba hétfőn az osztrák kormány új tagjait, köztük Hans Jörg Schelling pénzügyminisztert és Reinhold Mitterlehner alkancellárt.

    Schelling a hivataláról múlt héten váratlanul lemondott Michael Spindeleggertől veszi át a pénzügyi tárcát, míg Reinhold Mitterlehner az alkancellári tisztségben követi Spindeleggert.
Az új pénzügyminiszter előtt számos olyan feladat áll, amelyet a hivataláról váratlanul lemondott Michael Spindelegger hagyott maga után. Az új pénzügyminiszternek mielőbbi adóreformot kell végrehajtania, mindezt anélkül, hogy felborítaná a költségvetés egyensúlyát. Rendeznie kell a csőd szélére került Hypo Bank ügyét és reformlépéseit össze kell hangolnia a tartományi érdekekkel – vette sorra a Schelling előtt álló feladatokat a Die Presse című konzervatív osztrák lap.
Hans Jörg Schelling osztrák vállalkozó az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa. Korábban a Lutz osztrák bútorüzletlánc vezetője volt. Politikai karrierjét 2001-ben, a Sankt Pölten-i városvezetésben kezdte. Az Osztrák Társadalombiztosítók Szövetségét vezette, az Osztrák Gazdasági Kamara alelnöki tisztségét töltötte be és részt vett az egészségügyi reform kidolgozásában is.
Az alkancellárrá előlépett Reinhold Mitterlehner nem új tagja a kormánynak, amelyben eddig gazdasági miniszterként tevékenykedett, s e tisztségét az új összetételű kabinetben is megtartja.
A gazdasági államtitkári posztra Harald Mahrer 41 éves vállalkozót, az ÖVP politikusát nevezték ki. Mahrer 2011 óta vezeti a néppárthoz köthető, kutatás- és képzéstámogatással foglalkozó Julius Raab Alapítványt.
Heinz Fischer államfő hétfőn további két minisztert és két államtitkárt iktatott be hivatalába. A nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a múlt héten mutatta be két miniszterjelöltjét. Sabine Oberhausert egészségügyi miniszterré nevezték ki, a szintén szociáldemokrata Alois Stöger a közlekedési tárca élére került, átvéve Doris Bures helyét, aki a házelnöki tisztséget tölti be a jövőben a nemrégiben elhunyt Barbara Prammer helyett. A pénzügyminisztériumi államtitkárságról érkező szociáldemokrata Sonja Stessl a kancellária államtitkára lett.

Forrás:MTI