Befejeződött a murakeresztúri árvízvédelmi fejlesztés

Több mint 2,2 milliárd forintos költséggel megerősítették a Zala megyei Murakeresztúron a Mura folyó és a Principális-csatorna töltéseit, a fejlesztésre a tavaly őszi áradáskor minden korábbi rekordot meghaladó vízszint miatt volt szükség.

    Pavlicz Lajos (független) polgármester a csütörtöki avatáson úgy fogalmazott: az újonnan épült töltéssel biztonságosabbá vált a település, legfőképpen annak az 1500-1600 embernek a lakóhelye, aki a Mura és a Principális által körbefogott területen él.
    Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője hozzátette, a beruházás mindössze négy hónap alatt, a kedvező időjárásnak köszönhetően határidőre elkészült. A kivitelezés jogát közbeszerzésen nyerte el a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. és a Meliorációs és Rekultivációs Kft. alkotta SZM Mura 2015 Konzorcium.
    Rigó Csaba megyei kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy a mostani fejlesztéseket követően a Mura mentén fekvő Murarátka, Tótszerdahely, Letenye és Molnári térségében is megvalósulhatnak hasonló árvízvédelmi beruházások.     
    Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke egyebek mellett arról beszélt: nemcsak a biztonságot szolgálják a megmagasított töltések, de a későbbiekben azokon kerékpárutakat jelölhetnek ki, a térség turisztikai fejlesztésének részeként.
    Bíróné Dugmanits Ágnes, a vízügyi igazgatóság árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztályának vezetője elmondta: az eredeti tervek szerint öt árvízvédelmi öblözetben történt volna fejlesztés, de az anyagi források csökkentése miatt egyelőre csak a murakeresztúri valósulhatott meg, több mint 2,2 milliárd forintos költséggel.
    A beruházás keretében a Mura bal parti töltését 4,4 kilométeres szakaszon, a Principális-csatorna jobb parti töltését pedig 5 kilométer hosszan építették át. A töltés koronaszélességét háromról négyméteresre bővítették, magassága pedig most már meghaladja a legutóbbi árvíz maximális szintjét.
    A munkálatok részeként nyomáscsökkentő kútsort és árkokat alakítottak ki, a Mura töltésének mintegy 500 méteres szakaszán több mint 10 ezer köbméter terméskővel megerősítették a partszakaszt. Korszerűsítettek öt zsilipet, új szivattyúházat és megfelelő kapacitású szivattyút helyeztek üzembe, továbbá felújították a gátőrtelepeket és a Letenyén található védelmi központot.
    A beruházásról készült írásos összegzésben felidézték, hogy a Murán 2014 őszén levonult árhullám több mint 40 éves rekordot megdöntve 554 centiméteres vízállással tetőzött. Az 1970-es évek végén épült árvízvédelmi töltések magasítása ezért vált elengedhetetlenné.

Forrás:MTI