Befejezésnek újabb három aranyérem

 

A zárónapon aranyérmet szerzett az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon az ifik között kajak egyesben Pupp Noémi, valamint a Béke Kornél, Gecse Márton páros 500 méteren és Balla Virág C-1-ben, az U23-as korosztályban ugyanezen a távon. A magyar utánpótlás válogatott összesen 6 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet nyert, a második csapat még egyetlen világversenyen sem szerepelt ennyire eredményesen.

Az U23-as női kajaknégyesnek köszönhetően nagyon jól kezdett vasárnap a magyar csapat a romániai Bascovban megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon. Szilágyi Anett, Katrinecz Rita, Malcsiner Eszter és Szénási Zsófia ezüstérmes lett egy olyan román négyes mögött, amelyben benne ült az Európa Játékokon második helyet szerző női páros is. A mieink mögött a lengyelek szerezték meg a bronzérmet.

Óriási csatában nyert K-1 500 méteren, vagyis olimpiai számban Pupp Noémi az ifjúsági mezőnyben a dán Knudsen és a szerb Dostanic előtt. Béke Kornél és Gecse Márton pedig szintén az ifik között győzött férfi párosban a román és az olasz egység előtt. A nap további részében aranyérmet szerzett Balla Virág is az U23-as női kenusok között 500 méteren, mögötte a fehérorosz Klimava és a lengyel Borowska került fel a dobogóra. A győri kenus nagyon jól szerepelt 200 méteren is, bronzérmes lett, így két érmet szerzett 21 évesen az U23-as mezőnyben.

Olimpiai versenyszámban lett érmes Piller Szabina is az ifik között K-1 200 méteren. A magyar versenyző úgy szerzett bronzérmet, hogy a rajtot elrontotta. Az Európa-bajnok az a dán Funch lett, akit Szabina 4 tizedmásodperccel vert meg az előfutamban. Az U23-as mezőnyben bronzérmes lett Takács Tamara is. A 19 éves magyar versenyzőt dán és belga riválisa előzte meg. Hasonló bravúrt hajtott végre Birkás Balázs, U23 K-1 200 méteren egy dán és egy lengyel versenyző mögött harmadik lett. Érdekesség, hogy az ezüstérmes lengyel Kaczmarek Milánóban olimpiai kvótát tudott szerezni, most mégis kikapott a dán Pilotól, aki rajthoz sem állt a felnőtt vb-n. Birkás Balázs egyébként szerezhetett volna egy újabb érmet Balaska Márk párjaként K-2 200 méteren. A döntőben a vezető helyen haladtak, de Birkásnak tönkrement a lapátja, így az egység végül az utolsó helyen futott be.

A magyar válogatott így is szerzett 6 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet, ezzel harmadik lett az összesített éremtáblázaton.

„Nagyon elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel, a második csapatával még sosem volt egyetlen világversenyen sem ilyen sikeres a magyar válogatott. Ki kell emelni azokat, akik olimpiai számokban szereztek dobogós helyezéseket és ehhez hozzá kell tenni, hogy nagyon sokszor csak hajszállal maradtunk le az éremről, rogyásig vagyunk negyedik helyekkel. Összességében kijelenthető, hogy nagyon felerősödött ez a korosztály, lehet számítani a második vonalra is. Erős a bázis, jól dolgoznak az edző kollégák, bőven van honnan merítenünk a következő években” – összegezte a hétvége eredményeit Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző.