Bedák és Erdei is Európa-bajnok!

 A teltházas kecskeméti gálán Bedák Zsolt mellett Erdei „Madár” Zsolt is legyőzte grúz ellenfelét és  elhódították a WBO Európa-bajnoki címét.

Már az előmeccsek alatt teltház volt Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban, de az igazi show fél 10-kor kezdődött, amikor első körben Bedák Zsolt (19-1-0, 7 KO/TKO) a grúz George Gachechiladzéval (13-9-1, 6 KO/TKO) mérkőzött a WBO harmatsúlyú Európa-bajnoki övéért. Jól indult a meccs, bár látszott, hogy a grúz jól védekezik, Bedák már az első menetben többször ütött tisztán, a másodikban pedig a méltán híres balhorog is villant. A harmadikban egy kombinációval már megfognia is sikerült, de ellenfele feje hihetetlenül keménynek bizonyult.

Ezután jött egy kisebb holtpont, Gachechiladze ritmust váltott és talált is párszor, de még mindig a magyar volt fölényben, annak ellenére, hogy picit pontatlan volt. A hetedikben ismét óriási fölénybe került Bedák, egy hihetetlenül erős balhorog után a grúz meg is csúszott, de a gongszó megmentette. A nyolcadikban talán először a vendég bokszoló volt fölényben, a folytatásban viszont egy bivalyerős kombináció után megrogyott és számolni kellett rá, de még mindig tudta folytatni.
Az utolsó felvonásban mindent egy lapra feltéve estek egymásnak, a grúz már kétszer is leült, de a bíró egyik alkalommal sem számolt rá. Nem úgy harmadszor, amikor Bedák jobbhorga tökéletesen ült ellenfele fején, aki összeesett és számolni kellett rá. Nem is tudta folytatni, így Bedák nyert és pályafutása során másodszor megszerezte az Európa-bajnoki címet! Óriási csata volt, de megérdemelt magyar győzelem született.

Kovács „Vipera” Attila (31-4-0, 19 KO/TKO) következett, aki szintén egy grúz, Georgi Ungiadze (24-18-0, 11 KO/TKO) ellen lépett a ringbe. Az első percekben sem volt kérdés, hogy a ki jobb ökölvívó. A négy menet ahhoz kevés volt, hogy Kovács kiüsse ellenfelét, de a kombinációi többször is feküdtek, közben remekül hajolt el az ütések elől. A tizenkét perc letelte után nem volt kérdés, hogy kinek a keze emelkedik a magasba, egyhangú pontozással nyert.

Ezután következett az este csúcspontja, Erdei Zsolt (33-1-0, 18 KO/TKO) búcsúmérkőzése a WBO félnehézsúlyú Eb-övéért. Már a „Szállj el kismadár” alatt tombolt a közönség, de Madár is, aki felszabadultan énekelte a Republik slágerét. A grúz Shalva Jomardashvilin (36-6-1, 27 KO) rögtön látszott, hogy keményen védekezik és nehéz megütni, de Erdei gyorsabb volt nála és így sikerült többször eltalálnia. A másodikban belehúzott a balegyenesekkel, próbálta bontogatni a fedezéket, ami azért nem bizonyult egyszerű feladatnak.

Madár azonban folyamatosan szép sorozatokkal kombinált és a horgok is jól feküdtek. Az ötödikben a grúzon már a fáradtság jelei is látszódtak. Nem úgy Zsolton, akin minden egyes pillanatban azt sugározta, hogy nagyon élvezi a bokszot. A hetedikben került a legnagyobb fölénybe minden idők legeredményesebb magyar profi ökölvívója, az utolsó másodpercekben olyan sorozattal kínálta meg Jomardashvilit, hogy csak a gong mentette meg.

Az utolsó két felvonásban sem változott semmi, Madár akkor ütötte meg ellenfelét, amikor akarta. Gyorsan, látványosan küldte a sorozatokat, szinte a közönségnek „játszva”, amely élvezte is, amit látott. Az energiája pedig nem akart elfogyni, az utolsó pillanatig űzte, hajtotta ellenfelét. A kiütés nem jött össze, amit senki nem bánt, mert tíz meneten keresztül láthatta Erdei búcsúmérkőzését, amely nagyon emlékezetesre sikeredett. Végül egyhangú pontozással nyert a magyar és ezzel megszerezte a WBO Eb-címét, pályafutása során először. Ezen a meccsen is tökéletesen látszott, hogy óriási veszteség lenne a magyar ökölvívásnak, ha valóban úgy döntene, hogy nem folytatja páratlan pályafutását.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*