Bécsben “Mindenki gargalizál“

Az otthon elvégezhető gargalizálós PCR-tesztek 0,2 százaléka volt eddig pozitív Bécsben

Az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara „Mindenki gargalizál” programja keretében az egészségügyi és szociális szférában működő magáncégek dolgozóinak és családtagjaiknak január vége óta van lehetősége hetente kétszer, saját otthonában PCR-tesztet végezni. Az akció kezdete óta kiértékelt több mint 92 ezer minta közül eddig 188 lett pozitív.

 

Hatvanezer munkavállaló részvételével indult, mára már több mint 120 ezer egészségügyi és szociális szférában dolgozó munkavállaló és családtagjaik otthoni koronavírus-tesztelésére ad lehetőséget az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara „Mindenki gargalizál” elnevezésű programja.

Az akciót január végén indították, Bécs ingyenes tesztelési kínálatának – például tesztutcák, gyógyszertári tesztek – kiegészítéseként. A gargalizálós PCR-teszteket a Lead Horizon bécsi startup bocsátja az 1.600 résztvevő bécsi egészségügyi és szociális vállalkozás több mint 120 ezer dolgozójának és ezek családtagjainak rendelkezésére. A munkavállalók hetente kétszer, online azonosítás után, webkamera vagy okostelefon előtt végzik el a mintavételt, majd a mintákat bármelyik Bipa üzletben vagy 20 résztvevő cég valamelyikében adhatják le. A próbákat a posta szállítja a Lifebrain Covid-laborba, ahol 24 órán belül kiértékelik. A teszt eredményéről közvetlenül az alanyokat értesítik. Mivel ez hivatalos PCR-tesztnek számít, a résztvevők az igazolás birtokában olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amelyekhez negatív PCR-teszt kell.

A program keretében eddig 92.300 tesztet végeztek, amelyek közül 188 (0,2%) lett pozitív. Mivel a résztvevő vállalkozások körét folyamatosan bővítik (az érdeklődő cégek egy honlapon jelezhetik részvételi szándékukat), az elvégzett tesztek száma folyamatosan emelkedik; a nyolcadik héten például már 23 ezernél tartottak. A napi csúcs eddig nyolcezer teszt volt.

A „Mindenki gargalizál” programmal kapcsolatban Michael Ludwig polgármester úgy nyilatkozott: „Az akcióval egy védőpajzsot szeretnénk létrehozni Bécs lakossága számára, amíg nem áll rendelkezésünkre elegendő mennyiségű oltóanyag”.