Bécs, telephelyr​ekord

Minden eddiginél több, összesen 133 nemzetközi vállalkozás választotta telephelyéül az osztrák fővárost 2013-ban. Egyre több startup és kelet-közép-európai cég dönt Bécs mellett.

 Wirtschaftsagentur Wien: internationale Unternehmen sorgen für AnsiedlungsrekordMinden eddigi rekordot túlszárnyalt tavaly a nemzetközi vállalkozások letelepedése Bécsben. Míg 2008-ban 119, 2011-ben pedig már 126 külföldi vállalkozás hozta létre az osztrák fővárosban a telephelyét, addig 2013-ban összesen 133. Ez 38 millió eurós befektetési volument és 700 új munkahelyet jelent.

A legtöbb cég – összesen 35 – Németországból érkezett Bécsbe, de a kelet- és közép-európai befektetők körében is egyre népszerűbb az osztrák főváros. A térségből a legnagyobb arányban Magyarország képviseltette magát – összesen 12 céggel –, mögötte Oroszországgal (7) és Szlovákiával (3). Ezzel az adattal még az Egyesült Államokat is megelőzte Magyaroszág, 2013-ban ugyanis összesen 10 amerikai vállalkozás telepedett le Bécsben.

Az új cégek egyhatoda az ipari termeléshez kötödő szolgáltatásokat kínál, míg 10 százalékuk a nagykereskedelemben tevékenykedik. Sok új vállalkozás érkezik az információs- és kommunikációs technológiák valamint az új médiák területéről. Ennek megfelelően egyre növekszik a startupok aránya.

Wirtschaftsagentur Wien: internationale Unternehmen sorgen für AnsiedlungsrekordAz elmúlt tíz évben több mint ezer nemzetközi vállalkozás telepedett le Bécsben – Magyarországról 30 érkezett –, ami 800 millió eurós befektetést és 9.100 munkahelyet jelent. Ugyanezen időszak alatt jelentősen nőttek a közvetlen külföldi tőkebefektetések is: 2002 óta megháromszorozódtak és így elérik a 75 milliárd eurót.

„Bécs stabil viszonyokat kínál – amit manapság nagyra értékelnek a vállalkozások” – magyarázza Renate Brauner polgármester-helyettes. „A célunk, hogy azok a cégek, amelyek Bécs mellett döntenek, itt növekedjenek tovább, itt fektessenek be és hozzanak létre munkahelyeket. Ebben a törekvésükben célzott intézkedésekkel segítjük őket” – teszi hozzá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*