Bécs polgármestere Budapesten

Tarlós István főpolgármester meghívására Budapestre látogatott Dr. Michael Häupl, Bécs első embere. A két város közötti jó kapcsolatokról folytatott kétoldalú tárgyalást követően megnyitották a Duna fővárosai – Bécs | Budapest című fotókiállítást a Várkert Bazárban.

Február 24-én Budapestre látogatott Dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere, hogy megbeszélést folytasson Tarlós István főpolgármesterrel. A Budapesti Városházán megrendezett találkozón a két főpolgármester egyetértett abban, hogy tovább kell erősíteni a két város kulturális kapcsolatait. Megállapodtak továbbá, hogy az Európai Unió Duna Régió Stratégiájának megbízottai további egyeztetéseket folytatnak, hogy jobban ki tudják használni a projektben rejlő lehetőségeket.

Dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere

Dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere

Tarlós István főpolgármester és Dr. Michael Häupl bécsi polgármester délután „A Duna fővárosai – Bécs | Budapest, Párhuzamos városképek 1850 – 1920” című fotókiállítást nyitotta meg a Várkert Bazárban. A Tamáska Máté által összeállított anyag 2015. április 20. és június 2. között a bécsi Ringturm építészeti galériájában volt látható. A mintegy 300 korabeli fotót felvonultató tárlat tíz témakörben, párokba rendezve mutatja be a két ikerfőváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait. Így például a vasutak, körutak kiépülését, a kereskedelem és a szórakozás modernizációját vagy a városszélek dinamikus változásait.

Nyitóbeszédében Tarlós István főpolgármester rámutatott arra, hogy Bécset és Budapestet számtalan látható és láthatatlan szál köti össze. „Mindezen párhuzamoknak és rivalizálásoknak köszönhetően a kiállítás különösen izgalmas lehet.“

Dr. Michael Häupl, Bécs polgármestere a két város óriási sikertörténetének nevezte a kiállítást, amely „arra ösztönöz, hogy ne csak Bécs és Budapest közös múltját idézzük fel, de elgondolkodjunk a városok jövőjéről is, amelyek alakításában közösen veszünk részt”.

A megnyitón részt vett L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője valamint Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója.

A kiállítás 2016. május 29-ig látható a Várkert Bazárban.