Bécs, Eurovíziós Dalfesztivál menetrend

2015. január 26-án újabb nagy állomásához érkezik az idei Eurovíziós Dalfesztivál: ekkor kerül sor a kulcsátadási ceremóniára, majd kisorsolják az elődöntők résztvevőit. Az igazi banzáj május 17-én kezdődik.

 

Hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezik a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál, január 26-án adja át ugyanis Koppenhága polgármestere a rendezvény szimbolikus kulcsát Michael Häuplnak, Bécs első emberének. A ceremóniát követően pedig kisorsolják az első és második elődöntő résztvevőinek sorrendjét. Május 19-én tizenhat, május 21-én pedig 17 ország küzdhet meg a döntőbe jutásért, míg a résztvevő 39 ország közül ötnek – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország – valamint Ausztriának mint házigazdának már fix helye van a 2015. május 23-i döntőben.

A következő nagy esemény 2015. március 16-17-én lesz, amikor a Dalfesztivál szervezői és az osztrák köztévé, az ORF ismerteti a delegációk vezetőivel a versennyel kapcsolatos legfontosabb tényeket és tudnivalókat. Ekkorra például minden résztvevőnek ki kell választania, hogy mely produkcióval indul a megmérettetésen.

Az elődöntők és döntő helyszínét, a Wiener Stadhallét 2015. április 7-től kezdik el berendezni, az első próbák május 11-én lesznek. A 2015-ös Eurovízós Dalfesztivál hivatalos megnyitóját május 17-én tartják a Bécsi Városházán, és ettől a naptól kezdve várja a rendezvény rajongóit a Rathausplatz-on felállított Eurovision Village is, ahol a különböző nemzetek együtt szurkolhatnak nagy kedvenceiknek. Családi programok, DJ-k és a Dalfesztivál résztvevőinek fellépései segítik majd elütni a döntőig hátralévő napokat.

Az újságírókat ugyanettől a naptól kezdve az Euro Clubba várják, amelynek Bécs utolsó nagy sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei ad helyet. A rendezvényre akkreditált tudósítók itt nemcsak interjúkat készíthetnek vagy találkozhatnak a résztvevőkkel, de esténként együtt is bulizhatnak velük.

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál döntője 2015. május 23-án lesz, amelyet élőben közvetít az ORF.