Bécs, Emberi jogok városa

Eine Menschenrechtsstadt für alle!Csaknem egy éves előkészítést követően különleges klubba lép be az osztrák főváros: az emberi jogok városa lesz. Ez azt jelenti, hogy a jövőben minden döntést az emberi jogok elvei szerint hoz meg.

 

Noha Bécs az emberi jogok területén eddig is jól teljesített, 2014. december 19-én újabb mérföldkőhöz érkezik. Ekkor fogadja el ugyanis a bécsi közgyűlés a „Bécs – Az Emberi Jogok Városa” című deklarációt, amelyben az osztrák főváros garantálja a magas szintű emberi jogi sztenderdek további biztosítását valamint vállalja a nemzetközi példakép szerepét.

„Ameddig a nőknek szexuális tartalmú megjegyzésekkel kell konfrontálódniuk, a bevándorlóknak a rasszizmus megnyilvánulásaival kell megküzdeniük és egyes körökben még mindig elfogadott a homo- és transzfóbia, addig még bőven akad tennivaló egy emberi jogok városában” – üdvözölte Sandra Frauenberger városi tanácsos a vállalás tervét.

A deklaráció egy csaknem egyéves előkészítő folyamat csúcspontja, amelynek Univ.-Prof. Manfred Nowak emberi jogi szakértő tanulmánya szolgált alapjául. Következő lépésként Bécs egy négy évre szóló intézkedéstervet dolgoz ki, intézményesíti az emberi jogi szempontokat a közigazgatásban és a politikában valamint belső és külső ellenőrzési rendszert hoz létre.

Az emberi jogok városának lenni azt jelenti, hogy a város minden döntését az emberi jogok elveinek szem előtt tartásával készítik elő és hozzák meg, mindenki számára garantálják az emberi jogokat és javítják a legsebezhetőbb társadalmi csoportok helyzetét. Ezen kívül a politika és a közigazgatás terén garantálják a diszkriminációmentességet valamint az emberek részvételét és bevonását a döntésekbe. A vállalás másik fontos alappillére a társadalom emberi jogi ismereteinek bővítése.

A világon elsőként Rosario városa (Argentína) vállalta magára ezt a címet 1997-ben, az első európai város pedig Barcelona (Spanyolország) volt. Ausztriában eddig Graz és Salzburg kötelezte magát hivatalosan is, hogy minden döntését az emberi jogok szerint hozza.