BDO: Az év eleji szezonális visszaesés után tovább pöröghet a közepes felvásárlások piaca

2008 óta a legjobb első negyedéves adatokat produkálta a közepes méretű vállalatfelvásárlások (M&A) piaca. A tranzakciók száma 4,6 százalékos emelkedéssel csaknem másfélezerre nőtt, miközben összértékük elérte a 133 milliárd dollárt (ez 13,3 százalékos növekedés a tavalyi első negyedévhez képest – derül ki a BDO International adataiból. A cégcsoport szerint az idei év további részében elsősorban a TMT (technológia, média, telekommunikáció), a pénzügyi szolgáltatások, illetve a gyógyszeripari, a gyógyászati és biotechnológiai szektorok dinamizmusa élénkítheti az M&A piacot.

„Immár több mint 10 600 idénre kilátásba helyezett tranzakciót azonosítottunk globális szinten, ami 66 százalékkal több, mint a 2013-ban befejezett ügyletek száma – mondta Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. Ez akkor is nagyon kedvező kilátást jelent, ha ezeknek egy része különféle okok miatt meghiúsul, vagy időben csúszást szenved. Területek szerint továbbra is Észak-Amerikában, Kína, valamint a közép- és kelet-európai régióban várható a legtöbb M&A, a teljes mennyiség több mint felét ezeken a piacokon hajtják végre a várakozások szerint.”

Forrás: BDO International

Az idei első negyedévben összesen 1493 felvásárlási tranzakciót jelentettek be a közepes M&A piacon. Ennek fele három szektort érintett: 22,8 százalékuk az ipar és vegyipar, 18 százalékuk a TMT, míg 13,2 százalékuk az energetika, bányászat és közszolgáltatások területén zajlott le. Negatív meglepetés ugyanakkor, hogy a magántőkealapokból finanszírozott kivásárlások száma 10 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi értékhez képest.

Noha a rendkívül erősnek számító tavalyi utolsó negyedévhez képest a megszokottnál kissé nagyobb, csaknem 20 százalékos volt a szezonális visszaesés az első negyedév során, a kedvező finanszírozási klíma (a kedvező hitellehetőségek, a növekvő vállalati tőketartalékok és a magántőkealapok befektetési potenciáljának növekedése), illetve a folyamatosan erősödő befektetői bizalom jelentős növekedést indukálhat 2014 egészében az M&A piacon.

Közép- és Kelet-Európában (a FÁK országokkal együtt) 2014 első három hónapjában 88 M&A tranzakciót zártak, 7 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az összérték ugyanakkor 4,7 százalékkal múlta alul a bázisidőszak szintjét. Ebben a régióban a leglátványosabb növekedés a fogyasztói, illetve a pénzügyi szektorokban zajlott le: előbbiben megháromszorozott (6-ról 18), utóbbiban 60 százalékkal (10-ről 16) nőtt a tranzakciók száma 2013 első negyedévéhez képest. Célországonként vizsgálva a régió aktivitását továbbra is Oroszország és Törökország súlya a legmeghatározóbb.

A vállalti felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac, amelynek egyik vezető szereplője a BDO (tavaly 214 tranzakcióban vett részt pénzügyi tanácsadóként ebben a szegmensben).

A további, régiókra, illetve iparági területekre bontott részletes piaci elemzések a BDO cégcsoport immár második alkalommal közzétett negyedéves Horizons című kiadványában találhatók meg.