BDO: A bankok forráshiánya akadályozhatja a Rossz Bank felfutását

A közeljövőben induló Rossz Bank elsődleges feladata a hazai bankok céges hitelportfoliójának kitisztítása lenne, azonban a BDO Magyarország álláspontja szerint a bankok tőkehiánya akadályozhatja a rossz portfoliók eladását. Noha a tavalyi csúcsról az idei év felére a nem teljesítő hitelek aránya (NPL) a teljes hitelállományhoz képest 14,4 százalékra csökkent, ez az érték továbbra is túl magas. A banki céltartalékképzés mértéke még mindig nem megfelelő: azt a lakossági devizahiteles-mentő program elszívó hatása alapvetően akadályozza. Időközben csökken a restrukturálásra kerülő új hitelek száma, vagyis a rossz hiteleket kezelő banki eszköztár kényszerűen a drasztikusabb megoldások felé tolódik el.

Az elmúlt két évben jelentősen nőtt a kereskedelmi bankok restrukturálási tevékenységének hatékonysága. Mivel a fedezetek gyors piacra dobása az illikvid piacon jelentős veszteségeket okozott volna a bankok számára is, a hatékony megoldás az ügyletek életben tartása volt az ügyfelekkel való megállapodások keretében. A helyzet súlyosságától függően a felek legtöbbször az alábbi megoldások közül választottak:

  • A legenyhébb esetekben a hitelkondíciók nagymértékű javítása (futamidő hosszabbítása, kamatmarzs csökkentése a forrásköltség körüli szintre)
  • Átmeneti esetekben hosszabb tőkemoratórium, kamatok tőkésítése, nagyobb balloon alkalmazása. Ekkor már a bank részéről szükség van a cég átvilágítására és a működés folyamatos monitoringjára is
  • Ha a fentiek nem segítenek, de a cég termelőképes, a tőke egy részének leírása is szóba kerülhet
  • Ha valamennyi eddigi eszköz elégtelen, a bank dönthet a hitel mögötti fedezet átvételéről és fennmaradt ügyfélkapcsolat esetén az eszköznek az ügyfél részére történő bérbeadására, ellenkező esetben értékesítésére

Miközben az NPL állomány csökken, a fennmaradó problémás ügyek egyre hosszabb időt töltenek a nemfizető időszakban (default).

„A megoldatlan ügyek időtartamának növekedésével arányosan nő az esélye annak, hogy a restrukturálás már nem hoz megfelelő eredményt – hangsúlyozza Dercsényi András, a BDO Pénzügyi Tanácsadás üzletágának restrukturálási szakértője. – További gond, hogy a nemfizető ügyleteken belül még mindig jelentős a projekthitelek aránya, amelyek restrukturálása lényegesen komplexebb feladat. A bankok emiatt egyre nagyobb arányban kénytelenek ismét a drasztikusabb eszközökhöz, a jelzálogjog érvényesítéséhez, vagyis az eszköz végleges átvételéhez, illetve magának a követelésnek az eladásához folyamodni.”

A fedezet érvényesítése, majd azt követően az átvett eszköz és a fennmaradó követelés értékelése szükségszerűen együtt jár az eredeti követelés és a meghatározott érték különbségének céltartalékolásával. A BDO Magyarország tapasztalatai szerint azonban összességében a nemteljesítő portfoliók valós piaci értéke és a mögöttük álló teljes kintlévőség közti különbséget a bankok csak részben tudják céltartalékkal fedezni. Ezt ugyanis leginkább a megtermelt nyereség, vagy tőkeemelés terhére lennének képesek végrehajtani.

Az elmúlt években a banki különadók, illetve a lakossági devizahiteles törvények kikényszerítették, de nagyrészt fel is emésztették az anyabanki tőkeemeléseket. A jelenlegi visszatérítések kapcsán pedig a bankszektor további 800-1000 milliárd forintnyi veszteséget lesz kénytelen részben újabb tőkeemelésekkel kompenzálni. Veszteség mellett, további erre fordítható tőkeemelés nélkül azonban nagyobb mértékű céltartalék képzésére nem lesz módja a pénzintézeteknek.

„A Rossz Bank koncepciója jó megoldás lenne arra, hogy a hazai bankrendszer újra az aktív hitelezés felé tudjon fordulni, azonban ennek ma egyik legnagyobb akadálya éppen az lesz, hogy a banki céltartalékképzésre nem áll rendelkezésre a szükséges tőke – magyarázza Huth Gabriella, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – Rövid távon, a bankrendszer jelenlegi terhelése mellett így kisebb az esély arra, hogy a nemteljesítő portfoliók könyv szerinti értéke a valós piaci érték közelébe kerüljön, nagyobb tételben is eladhatóvá téve a banki portfoliókat a Rossz Bank részére.”

 

HÁTTÉR-INFORMÁCIÓ

BDO Magyarország

A BDO globális szinten az ötödik legnagyobb, a világ 144 országában, 1260 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózat.

A BDO International munkatársainak száma 2013-ben több mint 56 ezer fő volt, a csoport árbevétele az előző pénzügyi évben meghaladta a 4,9 milliárd eurós szintet.

 

A BDO International magyarországi tagja, a BDO Magyarország a legnagyobb hazai tulajdonú pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég, mely az alábbi szolgáltatásokkal áll a dinamikusan fejlődő hazai és külföldi vállalkozások rendelkezésére: