BDO: 8,8 százalékos bővülés, immár 151 országra kiterjedő működés

A világ ötödik legnagyobb könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózataként ismert BDO tagvállalatainak összesített díjbevétele elérte a 7,02 milliárd USA dollárt (5,17 milliárd euró) a 2014. szeptember 30-án zárult idei pénzügyi év során. Ez 8,8 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A cégcsoport ebben az időszakban 28 vállalatfelvásárlást hajtott végre, melyek révén a BDO ebben az időszakban is a közepes tanácsadócégek piacán zajló konszolidáció vezető szereplője volt.

A cégcsoport dollárban számítva az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló, úgynevezett EMEA-régióban 12, míg az amerikai kontinensen 11 százalék feletti árbevétel-növekedésről számolt be. Noha az idei évben az ázsiai és csendes-óceáni térségben 4,5 százalékkal csökkent a bevétel, ezen belül a stratégiai piacnak számító Kínában 16 százalékos növekedést ért el a BDO, amely immár a negyedik legnagyobb könyvvizsgáló cég az országban, lekörözve az Ernst & Youngot és a KPMG-t is.

A BDO USA-ban működő legnagyobb tagvállalata 22 százalékkal, 833 millió dollárra növelte árbevételét. A növekedésnek pontosan a fele származott organikus növekedésből, a másik 11 százalékos bővülést az év során lezajlott négy akvizíció biztosította – köztük a pittsburghi Alpern Rosenthal cég felvásárlása. A második legnagyobb, az Egyesült Királyságban működő tagvállalat ugyanebben az időszakban 27 százalékos árbevétel-növekedést ért el.

A felvásárlások nem csupán az USA-ban, hanem világszerte fontos részét képezik a BDO stratégiájának. E stratégia eredményeként a BDO az elmúlt év során Kanadában 6, Kínában 4, Norvégiában 7 akvizíciót hajtott végre, az utóbbi piacon működő tagvállalat ezzel a világ hetedik legnagyobb BDO cégévé vált. Az újonnan felvásárolt cégek új munkatársakat és jelentős hozzáadott tapasztalati értéket biztosítanak a BDO hálózata számára, amely immár 110 tagvállalatból áll. E tagvállalatok 1328 irodában csaknem 60 ezer főt foglalkoztatnak.

Martin van Roekel, a BDO nemzetközi vezérigazgatója így indokolja a cégcsoport felvásárlási fókuszát: „A legnagyobb könyvvizsgálócégek területén már évek óta lezajlott az a konszolidációs folyamat, amely jelenleg a középkategóriás tanácsadócégek piacán söpör végig. Az évek óta mutatott meggyőző növekedési számaink lehetővé teszik számunkra, hogy vezetői lehessünk ennek a konszolidációs folyamatnak, melynek végére, 2018-ra várakozásunk szerint mindössze 2-3 meghatározó globális hálózat marad majd talpon a középkategóriás piaci szegmensben.”