Batta András: A mennyei hang

marton evaMarton Éva az utóbbi évtizedek világviszonylatban egyik legjelentősebb operaénekesnője. Drámai szoprán hangfajának nehézsúlyú szerepeiben, többek között Turandotként, Brünnhildeként, Giocondaként, Elektraként nyújtott utolérhetetlen teljesítményt. Külföldi elismerései mellett Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjas, a Corvin-lánc birtokosa, a Zeneakadémia professzor emeritája, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Évtizedeken át a világ legnagyobb operaházainak állandó, visszatérő vendége volt, kép- és hangfelvételek százai őrzik művészetét.

 Honnan indult, és hová jutott? Mit élt át a színpadokon és a kulisszák mögött? Hogyan sikerült óriási karrierje mellett magyarnak és odaadó családanyának maradnia? Mit üzen a fiatal énekesnemzedéknek?

Ezekről a kérdésekről beszélget a művésznővel és férjével, menedzserével, dr. Marton Zoltánnal a zenetörténész-barát, Batta András.

„Marton Éva története számomra nemcsak egy kivételes karrier naplója, hanem megható költemény is. Epikus és lírai élmény egyszerre. Megrendítő, ahogyan eljutott a Ferencvárosból Manhattan szívébe, a legtekintélyesebb operaházba, a Metropolitanbe.” Batta András

„Az embernek megvan az életben a kijelölt helye, de az igazi feladat, hogy ezt meg is kell találni. Pályám első szakaszán Tosca imájának gyönyörű kezdő sora volt meghatározó: „Vissi d’arte, vissi d’amore” („A művészetnek és a szerelemnek éltem”). Pályám zenitjén a győztesek ars poeticáját vallottam: „ha nekem sikerült, nektek is sikerülhet”. Az utóbbi évtizedben pedig gyakran idézem Kundry szavait a Parsifalból: „nur dienen, dienen” („csak szolgálni, szolgálni”). Azért tértem vissza hazámba, Magyarországra, mert úgy éreztem, át kell adnom mindazt, amit tudok. Pályámra mindig úgy tekintettem, mint egy hosszú gyűjtőútra. Van egy nagy hátizsákom, amit az évek során jól megpakoltam élményekkel, tapasztalattal, tudással, és ezt mind szeretném szétosztani. Arra vágyom, hogy amikor meg kell válnom az élettől, addigra ez a hátizsák üres legyen. Ma már tudom, hogy az odaadó szolgálat az igazi győzelem” Marton Éva

Batta András (1953–) zenetudós, Liszt, Weiner Leó és Richard Strauss életművének kutatója, a Zeneakadémia professzora. Zenei újságíróként a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, valamint az osztrák ORF műsorait is vezette, szerkesztette. Opera – zeneszerzők, művek, előadóművészek című kötetét több mint tíz nyelvre fordították le. A Zeneakadémia rektoraként (2004–2013) irányította a világhírű intézmény modern épületének létrejöttét, valamint a Liszt Ferenc téri szecessziós zenepalota felújítását. Jelenleg kormánybiztosként foglalkozik a magyar zenei életben rejlő stratégai lehetőségek kiaknázásával.

Batta András: A mennyei hang

Ár: 4990 Ft

Terjedelem: 356 oldal

Kivitel: keménytábla, védőborító

Megjelenés: 2014. szeptember 1.