Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny és Folklór Fesztivál

BBCC logoA kortárs kórusművészet művelői számára kétévente teremt megnyilatkozási és találkozási lehetőséget a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny. Gulyás György karnagy, főiskolai tanár alapította ezt a koncepciójában és színvonalában páratlan rendezvényt, melynek programjában kizárólag 1945 után keletkezett énekkari művek – köztük magyar darabok – szerepelhetnek. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny az alapítása (1961) óta eltelt több mint 50 év alatt előkelő helyet vívott ki magának a nagyvilág zenei életében. Az eddig megrendezésre került versenyek, illetve fesztivál kórusénekesek, karnagyok, zeneszerzők tízezreit vonzotta Debrecenbe, alkalmat teremtve a XX. század második felében és a XXI. században keletkezett magyar és külföldi kórusművek bemutatására és a különböző nemzetek legjobb énekkarainak versengésére.

A Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) 2005-ben úgy döntött, hogy a debreceni a világ tíz legjobb kórusversenyének egyike. A debreceni megmérettetés világszerte híres nehézségéről és kimagasló szakmai színvonaláról. Idén az énekkarok – ifjúsági-, egyneműkarok, kamarakórusok és vegyeskarok – részvételével zajlik, amely elődöntőből és döntőből és kötelező és szabadon választott művekből összeállított programokból áll. Az együtteseknek mindkét fordulóban egy-egy kortárs magyar művet is elő kell adniuk. Ezt egészíti ki szabadon választott műsoruk, melyben a nemzetközi kórusirodalom alkotásai szólalhatnak meg. Az egyes kategóriák győztesei végül megmérkőzhetnek a kórusverseny nagydíjáért.

A nagydíjas kórus automatikusan meghívást kap a 2015. évi „Kórusmuzsika Európa Nagydíja” versenyre, amely a franciaországi Tours-ban lesz.

Idén sem maradnak el a Debrecen város felkérésére komponált művek ősbemutatói. Bella Máté, Huszár Lajos, Sári Bánk és Tóth Péter a’cappella kórusmű írására kapott felkérést, míg Tallér Zsófia nagyszabású oratorikus művet komponált.

A Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusversenyen, idén két kontinens, 10 ország 15 kórusa és meghívott vendége részvételével több mint 500 énekes vesz majd részt a rendezvényen.

Grúzia (1) Finnország (1) Kanada (1) Dánia (1) Csehország (2) Lengyelország (1) Németország (1) Ukrajna (1) Izland (1) és Magyarország (5).

Magyar résztvevők közül az egyik kórus debreceni! Az Ady Endre Gimnázium Leánykara (Debrecen) is indul az ifjúsági kórusok kategóriájában. A versenyen kívül fellép még a Komi Köztársaság folklór csoportja is.

A nemzetközi zsűri tagjai: Fekete Gyula zeneszerző, Felix Resch zeneszerző, Gary Graden karnagy (zsűri elnöke), Gráf Zsuzsanna karnagy, Janis Liepins karnagy, Javier Busto zeneszerző, karnagy, Ko Matsushita zeneszerző, karnagy, Lászlóffy Zsolt karnagy, Martina Batic karnagy és Strausz Kálmán karnagy (zsűri elnöke)

A névadó Bartók szellemiségéhez kapcsolódva nemzetközi folklórfesztivál is részévé vált az eseménynek, a verseny utolsó napján, vasárnap zajló templomi fellépéssorozat (Musica Sacra) keretében pedig Debrecen és a régió templomaiban kapnak szereplési lehetőséget a városba érkező énekkarok.

Külön érdekesség, hogy pénteken megnyitja kapuit a Kotta Klub a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében, ahol egy finom kávé mellett lehetőséget kínálkozik az érdeklődőknek közvetlen eszmecserére a szakma képviselőivel, többek között a karnagyokkal, vagy akár a magyar zeneműkiadókkal.