Barroso részt vett a krakkói Jagelló Egyetem 650. évfordulójának ünnepségén

A május 25-re tervezett ukrajnai elnökválasztás nagyon jó eszköz az ottani helyzet stabilizálására – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton Krakkóban, ahol részt vett a Jagelló Egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

    Barroso Krakkóban tárgyalt Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel, aki szintén jelen volt az ünnepségen. Megbeszélésükön az ukrajnai helyzet volt a középpontban.
    “Aggodalommal észleljük az agresszív megnyilvánulások növekedését és azt, hogy Oroszország politikai vetélytársként kezeli a Nyugatot. Rendkívüli aggodalommal szemlélem az erődemonstrációt vagy erőfitogtatást az orosz politikában, amilyen Putyin elnök jelenléte volt a – mondjuk így – frissen meghódított Krímben” – mondta a lengyel elnök.
    Az egyetem szenátusának ünnepi ülésén Wojciech Nowak rektor átnyújtotta Barrosónak a Plus Ratio Quam Vis (az ész több, mint az erő) aranyérmet a közös Európa érdekében végzett tevékenységéért. Az érmet az egyetem egykori hallgatója, II. János Pál pápa kapta meg elsőként 1997-ben.
    Az ünnepségre meghívták az európai és lengyel egyetemek képviselőit. Bemutatják Jan Kaczmarek lengyel zeneszerző külön erre az alkalomra írt, Universa – nyitott opera című zeneművét.
    Lengyelország legrégebbi és Közép-Európa – a prágai Károly Egyetem után – második legrégebbi egyetemét 1364-ben alapította a bolognai és padovai egyetem mintájára Nagy Kázmér lengyel király. Három – jogi, orvosi és filozófiai – fakultása volt. Az alapító halála után azonban az egyetem bezárta kapuit. Az 1384-ben lengyel királlyá koronázott Hedvig (Jadwiga), Nagy Lajos magyar király leánya (akit II. János Pál pápa szentté avatott) 1399-ben saját királyi ékszereit adományozta az egyetem újraalapítására, melynek újraindulását már nem érhette meg.
    Az új alapító Jagelló Ulászló (Hedvig férje) volt, aki a párizsi teológiai egyetemet vette mintául, és négy fakultást létesített, melyek között a teológia is jelen volt. Az egyetem falai között több száz magyar diák is tanult, így a magyar művelődéstörténetben is megkülönböztetett szerepe van.
    Az egyetemnek jelenleg 15 fakultása és csaknem 40 ezer hallgatója van, köztük magyarok is. Mások mellett olyan híres emberek tanultak ott, mint Jan Dlugosz lengyel történetíró, Nikolausz Kopernikusz csillagász, Karol Wojtyla (II. János Pál pápa), Stanislaw Lem író, Tadeusz Rózewicz költő vagy Krzysztof Zanussi filmrendező.
    
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/wizyty-krajowe/art,372,bronislaw-komorowski-i-jose-manuel-barroso-o-sytuacji-na-ukrainie.html#drukuj
http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,400193,komorowski-i-barroso-na-obchodach-650-lecia-uj.html
http://www.uj.edu.pl/uniwersytet/aktualnosci/wiadomosci/-/journal_content/56_INSTANCE_w0BB/10172/45788372

Forrás:MTI