Barbosu Tibor és Baranyi József Európa-bajnok

Bár a keszthelyi „Schoolboys” Európa-bajnokságot az orosz ökölvívók uralták, a magyar versenyzők, élükön az MTK 46 kilós tehetségével, Barbosu Tiborral, valamint a zalaegerszegi Baranyi Józseffel (72 kg), jelentős sikereket könyvelhettek el.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) előzetes elvárásait, melyek két éremről szóltak, alaposan túlteljesítették Magyarország legifjabb tehetségei, hiszen összesen hét medált tartottak itthon – ráadásul az érempaletta minden színéből szereztünk legalább egyet.

A kontinensbajnokság „társbérletben” legnagyobb magyar sikerét Barbosu Tibor (46 kg) érte el, aki bár meglehetősen kapkodósan, idegesen kezdte az ír Barry McReynolds elleni döntőt, ám a folytatásban megnyugodott, és parádés ökölvívást bemutatva végül egyhangú pontozással diadalmaskodott. Barbosu győzelméhez nem férhetett kétség, hiszen a harmadik menetben meg is rendítette riválisát, akire számolt is a mérkőzést vezető bíró.

„Óriási, elmondhatatlan érzés, hogy Európa-bajnok lettem, nem is találok szavakat” – fogalmazott nem sokkal a küzdelem után Barbosu Tibor. „Kell majd még néhány nap, hogy felfogjam a történteket és ezt az aranyérmet. A meccs eleje nem sikerült, elkapott a hév, és bevallom őszintén, ennek az volt az oka, hogy nagyon izgultam. A szünetben aztán átgondoltam az első menetet, és sikerült változtatnom. Köszönöm mindenkinek, aki segített ezt a szép sikert elérnem.”

„Fantasztikus siker ez a magyar ökölvívás, és az MTK számára, hiszen Káté Gyula sikere óta nem volt Európa-bajnoka a klubnak” – jelentette ki Barbosu edzője, Drexler Géza. „Remélem, Tibor megmarad annak a szorgalmas srácnak, aki eddig volt, helyén kezeli ezt a sikert, s nem száll el, mert akkor minden remény megvan arra, hogy később még nagyobb eredményeket érjen el. Még nagyon sok van benne!”

Sajnos a döntők nyitómeccsén Rostás Renátónak (Vasas-Süllős) nem sikerült legyűrnie angol riválisát, Adam Hussaint, így ezen a versenyen meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Pedig a 38,5 kilósok döntőjén a magyar srác remekül küzdött, szoros volt a párharc, de a döntő szituációkban mindig az angol versenyző tudott újítani, és pontos ütéseket bevinni.

Tökéletesen küzdött a zalaegerszegi Baranyi József (72 kg), aki ellenállhatatlan küzdött az olasz Enrico Antonini elleni döntőben, s megérdemelten, egyhangú pontozással lett Európa legjobbja a Diák (Schoolboys) Ökölvívó Európa-bajnokságon.

Érdemes volt tehát a Dr. Csötönyi Sándor által vezetett MÖSZ-nek pályáznia a verseny rendezésére, s Magyarországra hoznia a kontinensviadalt, hiszen a döntőkben szerzett medálokon (2 arany, 1 ezüst) túl bronzéremmel zárt Rostás Ármándó (52 kg), Petrovics Mátyás (54 kg), Gábrisch Krisztián (65 kg) és Budai Renátó (68 kg) is.