Barátokkal Esztergomba

Dóka Attila Fotó: Juhász Melida

Dóka Attila
Fotó: Juhász Melida

Jó hír a MÁV háza tájáról: újra indul népszerű nosztalgia programsorozatuk Vasutazz Velünk címmel. A Budapest-Esztergom vasútvonal átépítését követően az újranyitott pályaszakaszt Barátok Között elnevezéssel, mintegy 150 utassal a fedélzetén, nosztalgia mozdonyból és kocsikból álló különvonat indításával ünnepelte a MÁV.

 A vonat házigazdája a nyugdíjba vonult, de még mindig hihetetlenül aktív Szendrey András elképesztően feszes tempót diktált, hogy minden menetrend szerint menjen, ne maradhasson le senki semmiről, s ebben meglepő módon kivétel nélkül patnere volt az összes utas. Igaz, a vendégek fogadása jóféle házipálinkával és a belváros egyik legkiválóbb kürtőskalácsával már megadta a kellemes alaphangulatot. Az egyetlen „bosszantó” az volt, hogy a televíziós műveltségi vetélkedők furmányos kérdéseinél is sokkal nehezebben lehetett a jó megoldásokat eltalálni a kiosztott igaz-hamis teszten.

Az Orfeum kocsiban élő zene és büfé várta az „elkeseredett” játékosokat és a szórakozni vágyókat, ám nem lépte át senki azt a bizonyos határt. Így Esztergomba érve vita nélkül tudomásul vette, aki lemaradt a két Dottiról, hogy őt autóbusz ringatja a következő állomáshelyre, az esti díszkivilágításban pompázó, híres bazilikához.

Fotó: Juhász Melinda

Az 1822-től közel ötven éven keresztül épített Nagyboldogasszony és Szent Adalbert prímási főszékesegyház hazánk legnagyobb egyházi létesítménye. Itt található a világ legnagyobb egy vászonra festett oltárképe, s a bazilikába fantasztikus mérnöki bravúrral beépített Bakócz-kápolna az ország egyetlen épen maradt reneszánsz épülete.

Bár a bazilika Párkány felé néző homlokzatán az olvasható latinul, hogy Quae sursum sunt quaerite (Az odafent valókat keressétek), a kedves utasok egyáltalán nem vették rossz néven, hogy az Ószeminárium, Nagyszeminárium vagy ahogy most nevezik, Szent Adalbert Központ számtalan intézményének megtekintése helyett az elmúlt években egyre gyakrabban közösen fellépő Vincze Lilla és Dóka Attila rövid, a szakrális épülethez illő koncertjét hallgathatták meg, majd az étteremben elfogyaszthatták az igazán ízletes és kiadós vacsorát.

Aki szemfüles volt, visszafelé is Dottival utazhatott a vasútállomásig. Az Orfeum kocsi színpadán Vincze Lilla is besegített a Holiday Star zenekarnak, s magától Lucifertől értesülhettünk a Vasutazz Velünk következő programjáról. Október 3-án ugyanis a Madách Színház művésze, Lippai László játssza Az ember tragédiája legnehezebb szerepét a Madách Expresszen, amely a szlovákiai Alsósztregovára megy, s amely minden kocsijával más-más színt idéz fel Madách Imre darabjából. Nemcsak a fellépő színészek, hanem az utasok is részt vehetnek a grandiózus játékban. Az utasok dönthetik el, hogy mondjuk a paradicsomi, az egyiptomi, a párizsi, londoni vagy a római színt idéző kocsiban utaznak, s hogy néhány mondattal a drámából hozzá akarják-e magukat segíteni a történelmi szituációk minél mélyebb átéléséhez. A Madách Expessz utasai természetesen Alsósztregován meglátogatják Madách alkotóházát – ahol a szóban forgó mű született – és a síremlékét.

Hazafelé tartva elalvás ellen a ’60-as évek legnagyobb külföldi slágereire lehet ropni az Orfeum büfékocsiban.

 

Horváth Gábor Miklós