Baráth Etele szemléletmódbeli változást lát a NOB reformprogramjában

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke szerint szemléletmódbeli változtatást tartalmaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramja, amely a gazdaságos, megtérülő, olcsóbb és kisebb ötkarikás játékokat támogatja.

    A sportvezető az MTI-nek vasárnap azt mondta, a 40 pontból és számtalan alpontból álló tervezet legfontosabb üzenete az, hogy az olimpia olyan esemény, amely “négy évig tart”, s vissza kell hatnia a rendező ország általános sportkultúrájára, életére.
“A pályázat és a rendezés gondolatával mindig foglalkozni kell, ugyanakkor annak a megítélése, hogy a változtatások nyomán egyértelműen gazdasági hasznot hajt-e a rendezés, nagyon komoly és mély elemzést kíván” – jelentette ki Baráth Etele, aki szerint az olimpiai pályázat első időszakában nem a politikának, hanem szakpolitikáknak, a civil és a gazdasági szféra összefogásának kellene meghatározónak lennie.
“Magyarországon a politikai pártok között zsigeri ellentétek vannak, ez ahhoz vezethet, hogy esetlegesen az értelmes, előremutató, jó gondolatok sem kaphatják meg a széles körű társadalmi támogatást” – mondta az MKKSZ elnöke, hozzátéve: ahogyan a NOB-ban az Agenda 2020 elkészítését is széles körű, alapos egyeztetés előzte meg, úgy Magyarországon egy olimpiai pályázat esetén is hasonló módon kellene eljárni. Kiemelte az önkéntesek szerepét, szerinte az ő tevékenységük kiemelten fontos egy olimpiai rendezésnél, ők azonban akkor állnak az ügy mellé, ha megfelelő módon szólítják meg őket.
Baráth Etele szerint a gazdaságos és olcsóbb olimpiák támogatása Kelet-Közép-Európában biztosan versenyhelyzetet teremt, úgy véli, Csehország és Lengyelország biztosan “megmozdulna”, mint mondta, utóbbi állam az elmúlt időszakban nagyon tudatosan építette a nemzeti tudatot, nemzetközi kapcsolatrendszerét. “Budapest és a magyar sport története ugyanakkor helyzetbe tudja hozni Magyarországot” – tette hozzá.
Az Agenda 2020-ban foglaltak szerint a NOB lehetőséget biztosítana arra, hogy egyes versenyeket, illetve teljes sportágak eseményeit a házigazda városon, kivételes esetben az adott országon kívül rendezzenek meg, az MKKSZ elnöke azonban nem tartaná “szerencsésnek” azt, hogy több ország legyen házigazdája az ötkarikás eseménynek.
“Az, hogy különböző városok adjanak otthont az olimpiának, megvalósítható és jó ötlet, kihasználhat meglévő infrastruktúrát, ugyanakkor óriási fejlesztéseket kíván, biztonságtechnikai és közlekedési szempontból is” – mondta Baráth Etele, s jelezte, a Közép-Kelet-Európai régióból Magyarország kiemelkedik, mert többször akart már rendezni olimpiát. Az MKKSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke nagy hangsúlyt fektet a sportolók véleményére, s ha Magyarországnak erős a lobbiereje, akkor az a pályázat szempontjából nagy előnyt és komoly esélyt jelenthet.
Előzőleg Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszélt arról, hogy a NOB Agenda 2020 programja történelmi esélyt jelent a Budapest méretű városoknak. A sportvezető a Nemzeti Sport vasárnapi számában megjelent interjúban forradalminak nevezte a változást, s kijelentette: ha a NOB december 9-én Monacóban sorra kerülő kongresszusán elfogadják az Agenda 2020 tervezetet, akkor az valós felkérést jelent a két-hárommilliós nagyvárosoknak arra, hogy gondolkodjanak el komolyan az olimpiai pályázatról.

Forrás:MTI