Bánki Erik: törvénnyel kellene szabályozni a turisztikai desztinációs szervezeteket

 

A helyi önkormányzatok, a szolgáltatók és a kormányzat együttműködésével olyan törvény létrehozására van szükség, amely pontosan meghatározza a turisztikai desztináció-menedzsment (tdm) szervezetek helyét, szerepét és a működésükhöz szükséges forrásokat is megjelöli – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke csütörtökön Hévízen.

    Bánki Erik a szervezetek országos konferenciáján arról beszélt, hogy működésüket az állam által az önkormányzati idegenforgalmi adót (ifa) kiegészítő támogatásból lehetne biztosítani.
    A tdm-szervezetek azért dolgoznak, hogy fellendítsék az idegenforgalmat, illetve támogatják a turizmus térségi irányításának megszervezését. A szervezetek további feladata a térségek egységes turisztikai arculatának kialakítása, ismertségének növelése, az idegenforgalmi kínálat és megjelenés összehangolása a belföldi és a külföldi piacon. A szervezetek a turisztikai szereplőket összekapcsoló hálózatot alkotnak, alulról felfelé építkezve, az önkormányzat, a turizmusban érdekelt vállalkozások, szakmai és civil szervezetek önkéntességen alapuló egységeként működnek.
    Bánki Erik jó példának nevezte Hévíz esetét, ahol az önkormányzat az ifa-bevételt és az ehhez társuló állami kiegészítést közvetve vagy közvetlenül a turizmusba forgatja vissza. Sok önkormányzat azonban ma még másra költi ezeket a bevételeket, de számos tdm-szervezet nem is életképes, vagy nincs megfelelő működési forrása – jegyezte meg.
    Megfogalmazása szerint a turizmusnak ma az a hátránya, ami az előnye, hogy túl jó számokat produkál. Miután úgy tűnik, hogy “önmagától is fut a szekér”, nehezebb költségvetési forrásokat “kisajtolni” a kormányból. Olyan középtávú fejlesztési programot kell tehát alkotni, amiből látszik, hogy további források bevonásával milyen többleteredményt érhetnek el az önkormányzatok és a szolgáltatók.
    Elmondta: ma nagyjából 28 milliárd forint turisztikai bevételük van évente az önkormányzatoknak, s ehhez az állam több mint 6 milliárd forint kiegészítést ad. Ha csak ezt az utóbbi összeget kifejezetten a tdm-szervezetekre lehetne fordítani, megoldódna a problémájuk.
    Hozzátette: nagyjából egy év van arra, hogy az érdekeltek kidolgozzák és a parlament elé vigyék a törvénytervezetet, hogy még ebben a ciklusban a gyakorlati eredményei is láthatóak legyenek.
    Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke elmondta, egyetértenek azzal, hogy olyan szabályozás jöjjön létre, amelyik a forrásokhoz jutást is biztosítja a szervezeteknek. Ezeknek pedig azt a garanciát kell vállalniuk, hogy az átadott források a jelenleginél négyszer-ötször hatékonyabban hasznosulnak.

Forrás:MTI