Balog Zoltán: Magyarországon közmegegyezés van a tehetségek támogatásában

Magyarországon közmegegyezés van a tehetségek támogatásában – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki Törőcsik Mari színművésszel közösen fiatal színésznövendékeknek adta át a Törőcsik Mari-ösztöndíjat kedden Budapesten.

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet művésze (k) a róla elnevezett ösztöndíj nyerteseivel, Józsa Bettinával  (j2) és Vizi Dáviddal (b), a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival, jobról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ösztöndíj átadási ünnepségén a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2016. május 31-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet művésze (k) a róla elnevezett ösztöndíj nyerteseivel, Józsa Bettinával (j2) és Vizi Dáviddal (b), a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival, jobról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ösztöndíj átadási ünnepségén a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2016. május 31-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi


A kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet művésze nevét viselő elismerést két fiatal tehetség, Józsa Bettina és Vizi Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói vehették át, akik egy tanéven át havi 100 ezer forintos támogatást kapnak.
Balog Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tehetség nem érdem, hanem ajándék, amely azonban kötelezettséget is jelent. Mint mondta, ahhoz szeretnének segítséget nyújtani, hogy az a kérdés, hogy valaki mit kezd a tehetségével, ne csak egyéni szinten merüljön fel, hanem közösségi, állami szinten is. Hozzátette, hogy a magyar tehetségprogramokba már 350 ezer fiatalt vontak be és tavaly 333 ezren döntöttek úgy, hogy személyi jövedelemadójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programra ajánlják fel.
A Törőcsik Mari-ösztöndíjról szólva Balog Zoltán felidézte, hogy az ösztöndíj megalapítását tavaly novemberben, Törőcsik Mari 80. születésnapján jelentették be. Az ösztöndíj alapítása egy élő legendához köthető – fogalmazott, hozzátéve: Törőcsik Marira érdemes figyelni, tanulni lehet minden rezdüléséből. Az ösztöndíj kifejezheti életének lényegét, ami nem más, mint adni. Adni a közösségnek, a barátoknak, a nézőknek, adni mindazoknak, akik szeretettel fogadják művészetét – hangsúlyozta a miniszter.
Mint mondta, az ösztöndíjjal a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanuló két fiatalt támogatnak egy tanéven át. Olyan növendékeket, akiknek szükségük van erre a segítségre ahhoz, hogy valóban csak a hivatásra, a szakmára tudjanak koncentrálni.
Hozzátette, hogy a Törőcsik Mari által felkért művészek részvételével létrejött háromtagú bírálóbizottság döntött arról, kik kapják az ösztöndíjat.
Törőcsik Mari azt mondta: megszokta, hogy szeretik, Isten a tenyerén hordta, mert ehhez a pályához hihetetlen szerencse kell és csodálatos mesterektől tanulhatott, de ezúttal egészen különleges elismerésben van része. A 80. születésnapján Balog Zoltán miniszter fejet hajtott a múltja előtt és nem “kitűzött” neki egy kitüntetést, hanem kitalálta, hogy az ő nevét viselje egy ösztöndíj, amelyet a minisztérium ad – tette hozzá Törőcsik Mari az MTI-nek. “Ennél nagyobb ajándékot nem kaphattam, ennél nagyobb bókot nem kaphattam, ennél nagyobb kitüntetést nem kaphattam” – fogalmazott a színésznő.
Mint elhangzott, a pályázat útján elnyerhető Törőcsik Mari-ösztöndíj célja a színművész szakon tanulmányokat folytató hallgatók szakmai munkájának, művészeti tevékenységének ösztönzése. A mostani kiírásra 13 pályázat érkezett, amelyek közül a Törőcsik Mari által felkért három tagú bizottság választotta ki a nyertes hallgatókat. A program szeptemberben folytatódik.
Az eseményen jelen volt Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár; Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár; M. Tóth Géza, az SZFE rektora; Hegedűs D. Géza színművész, rektorhelyettes és Zsótér Sándor rendező.

Forrás:MTI