Balog Ádám azt mondta, a bank elkezdte normális banküzemi tevékenységét

Az MKB Bankban az elmúlt félévben végrehajtották azokat az alapvető változtatásokat, amelyek ahhoz kellettek, hogy a hitelintézet elkezdje normális banküzemi tevékenységét – nyilatkozta az MTI-nek Balog Ádám, az MKB Bank közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgatója.

    Balog Ádám, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökeként felügyelte az MKB tevékenységét, elmondta: az MNB vezetése ezért döntött úgy a múlt hónapban, hogy “kicsit jobban elengedi az MKB kezét”, és a jövőben az MKB bankcsoport operatív tevékenységét önálló igazgatóság vezeti majd. Ezzel együtt az MNB, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója irányítja a reorganizációt.
    Ennek egyik kiemelt feladata a problémás portfólió leválasztása. Ezen a területen a bank néhány lényeges piaci tranzakciót is végrehajtott, például portfólió-elemeket adott el olyan partnereknek, amelyekkel együtt korábban szindikált hitelt nyújtott, emellett a pénzpiacon nagyobb portfólió-elemeket is értékesít az MKB – ismertette Balog Ádám.
    Ha valamely követeléselemet a bank nem tudja értékesíteni, azt átadja majd a szanálási vagyonkezelőnek, amelyet nem szabad összetéveszteni a jegybank által alapított MARK Zrt.-vel – mondta az elnök-vezérigazgató. Kifejtette: a törvényes előírások alapján a szanálási vagyonkezelőt a szanálási alap hozza létre, a banktól egy törvény által előírt jogi konstrukció keretében kerülnek át a rossz eszközök, portfólió-elemek a szanálási vagyonkezelőhöz, valamikor az ősz folyamán.
    A folyamatot az Európai Unió több intézménye is figyeli, “szoros monitoringot” gyakorolva, az unió különösen arra ügyel, milyen áron kerülnek át a portfólió-elemek. A bank az unió intézményeivel folyamatosan egyeztet, az úgynevezett reorganizációs terv keretében “az EU-s hatóságoknak van rálátásuk a folyamatra” – elemezte Balog Ádám.
    Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett a költségcsökkentési program előrehaladása kapcsán, hogy az elmúlt félév során jelentős létszámleépítés zajlott le az MKB-nál, a státuszok szerint mintegy 300 banki alkalmazottól váltak meg. Volt, akit elbocsátottak, volt, aki felmondott, illetve nyugdíjba vonult, és akadtak be nem töltött státuszok is – mondta Balog Ádám.
    Rámutatott: vizsgálják egyes ingatlanok előnytelen bérleti szerződéseit is, és folyamatosan tárgyalnak arról, hogyan lehetne csökkenteni az ezekben a megállapodásokban rögzített költségeket. Minden olyan szerződési pontban, ahol csak lehet, igyekeznek a korábbinál racionálisabbá tenni a költségszintet, és ebből éves szinten közel félmilliárd forintos megtakarítást elérni – tette hozzá Balog Ádám.
    Az MKB Bank tervezett értékesítésével kapcsolatban Balog Ádám elmondta: legkésőbb jövő év elején akarják eladni a hitelintézetet. Az MKB eladását a Magyar Nemzeti Bank jogosult levezényelni, a bankszanálásról szóló törvény rendelkezései alapján.
    “Ez kötött műfaj” – mutatott rá Balog Ádám, hozzátéve, hogy az eladásnak transzparens értékesítésnek kell lennie, de nem a szokásos privatizációs eljárásoknak, hanem a szanálási törvény előírásainak megfelelően. Kitért arra is, hogy az MKB minden segítséget megad az MNB-nek, hogy a céldátum teljesüljön.
    Arra a kérdésre, hogy mennyire igaz az a médiában többször felmerült elképzelés, miszerint a Budapest Bankot és az MKB-t előbb-utóbb összevonják, Balog Ádám elmondta: “bármi is történik a jövőben, az MKB-nak képesnek kell lennie az organikus fejlődésre. A következő 2-3 évben a banknak képessé kell válnia, hogy – a magyar gazdaság növekedését is kihasználva – önálló fejlődési utat járjon be, ezért én ilyen szemléletet szeretnék megvalósítani”. Az esetleges összeolvasztás természetesen nagy lehetőség, de egy hosszú folyamat – mutatott rá.
    Balog Ádám hangsúlyozta: a banknak arra kell fókuszálnia, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a gazdasági növekedésből. Ez természetesen nem zárja ki, hogy új területek felé is nyitnának – tett utalást a jelzáloghitelezéssel kapcsolatos, 2016 októbertől életbe lépő változásokra.
    Balog Ádám szerint stratégiai jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az MKB aktív szereplőként megjelenjen a jelzálogbanki piacon. Ezt lehetőség szerint többségi tulajdonosként, partnerbankokkal történő együttműködésben valósítanák meg, de nem zárják ki az egyszemélyes, azaz önálló alapítást sem. Egyelőre keresik a legjobb megoldást, de hamarosan megszületik a döntés – jelentette ki az elnök-vezérigazgató.

Forrás:MTI