Balog Ádám az MKB Bank új vezérigazgatója, lemondott jegybanki tisztségéről

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke a továbbiakban a megújuló MKB Bank elnök-vezérigazgatójaként dolgozik, ezért mai, július 22-i hatállyal lemondott minden, a jegybankban betöltött tisztségéről – tájékoztatott a jegybank hétfőn.

    A közlemény szerint az MNB elnökének egyetértésével Balog Ádám alelnök hétfőn küldte el a lemondását tartalmazó nyilatkozatot Áder János köztársaság elnöknek, így tölthet be a jegybanktörvény értelmében vezetői tisztséget az MKB Bankban.
    Balog Ádám 2013. március 6-ától dolgozott az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnökeként. Irányítása alatt született meg egyebek mellett a magyar gazdaság egyik motorját adó Növekedési Hitelprogram, illetve ehhez az időszakhoz köthető az önfinanszírozási koncepció és monetáris politikai eszköztárának ehhez kapcsolódó megújítása is – ismertette a jegybank.
    Az általa vezetett alelnökség vizsgálta felül a hitelintézetek hosszú távú devizális likviditását szabályozó mutatóit, dolgozta ki és vezette be az adósságfék-szabályokat, valamint alkotta meg az elszámolási törvényhez kapcsolódó MNB rendeleteket – áll a közleményben.

Forrás:MTI