Balla Virág és az aranyeső

Négy aranyérmet nyert Balla Virág a montemor-o-velhói Világkupa-versenyen, a győriek kenusa, mindegyik számban, amelyben rajthoz állt aranyérmes lett. A vasárnapi versenyek során még két ezüst- és négy bronzérem jutott a mienknek, s összességében öt arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet nyert a magyar csapat.

kajak

Jó önbizalom növelő verseny volt Balla Virág számára a montemori Világkupa, a győriek fiatal kenusa a szombati C-1 500 méter megnyerése után vasárnap C-1 200 méteren – itt párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második -, valamint C-2 500 méteren is győzött. Szabados Krisztián tanítványai még a délutáni 5000 méteres versenyen is rajthoz álltak, amelyen szintén az első két helyet szerezték meg.

„Hiányérzetem nincs egyáltalán – mondta nevetve a nap végén Balla Virág. – Mondjuk végig nekem állt a zászló, hiszen a szél nekem kedvezett. Kétszáz méteren nem fújt egyáltalán, vagyis Kincsővel egyenlő körülmények között tudtunk versenyezni és nagyon jó időt tudtunk evezni. Ahogyan ötszáz párosban is, bár ott Kincsőnek már sokat kellett kormányozni. Az ötezer méteren pedig végképp sajnáltam a jobbosokat, mert amit nekik kellett végigszenvedni, az nem volt egyszerű” – mondta a négyszeres aranyérmes Balla Virág, aki ötszáz párosban minden idők legjobb idejét lapátolta Devecseriné Takács Kincsővel.

„A lányok kimagaslottak a mezőnyből és nem csak az eredményeik miatt, hanem ahogyan kenuztak. A páros kifejezetten jól ment, majd’ ötven métert vertek a mezőnyre, nagyon ígéretes az, amit mutattak. Virág és Kincső minden idei Világkupán rajthoz áll, ezek a tapasztalatok sokat jelentenek majd elsősorban a kétszáz méteres távon” – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

De nem csak kenus lányaink voltak eredményesek. Délelőtt férfi és női kajakosaink négy bronzot is összelapátoltak. Női K-2 500 méteren a harmadik helyen jött be Lucz Noémi és Szénási Zsófia, pedig az újpesti lányok nem sokkal az ötszázas döntő előtt még K-2 200 méteren szerepeltek. A lányok később Katrinecz Ritával és Malcsiner Eszterrel K-4 500 méteren is felállhattak a dobogóra – csak a Lisa Carringtonnal rajthoz álló új-zélandi és az Eb-bronzérmes ukrán négyes tudta őket megelőzni.

„Kétszer voltam már itt Montemorban, és most végre érmet nyertünk. A párossal és a négyessel is nagyon elégedett vagyok, mert sikerült mindent kiadni magunkból, és nekünk, fiataloknak nagy élményt jelent olyan sztárokkal felállni a dobogóra, mint Lisa Carrington – mondta Lucz Noémi.

„Azért is érdemelnek meg minden dicséretet a lányok, mert még csak U21-esek, vagyis erőben még nincsenek partiban a felnőtt mezőnnyel, viszont nagyon taktikusan, éretten versenyeznek. Ezt láthattuk már az ötszáz páros során is, ahol Lucz Noémi és Szénási Zsófi a táv második felében jött fel” – jellemezte a fiatalokat Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

A férfi kajakosok mezőnyében Bárdfalvi Márk K-1 500 méteren lett harmadik, nagy meccsben volt a második helyért a portugálok sztárjával, Fernando Pimentával.

„Nagyon jól elkaptam a rajtot, és jó iramot is tudtam menni. Megvalósítottam mindent, amit terveztem, csak az ukrán lepett meg, hogy a végén ekkorát robbantott és elment mellettem. Kicsit megzavart, de tudtam utána a saját tempómat evezni, elégedett vagyok ezzel a pályámmal, a száz százalékot kiadtam magamból és úgy érzem, jó úton haladok” – mondta Bárdfalvi Márk.

Márk párja, Kammerer Zoltán ezen a napon ismét a négyes hajót sztrókolta. A Londonban olimpiai ezüstérmes egységünk, azaz Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel ezúttal a harmadik helyen zárt az ukrán és a portugál hajó mögött.

„Nem készültünk erre a számra és ez meg is látszott a pályánkon, hiszen kijött néhány hiányosságunk. A rajtunk például nem sikerült, itt sokat kaptunk, és ha most kiforrottabbak lettünk volna, akkor más lenne az eredmény. De így is örülünk ennek a bronznak” – mondta Pauman Dániel.

A magyar csapat ezzel öt arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet szerzett a hétvége során.
Csütörtököktől pedig már Szegeden randevúzik a sportág krémje.