Babits Mihály Emlékévet rendeznek Esztergomban

Esztergom önkormányzata emlékévet rendez Babits Mihály halálának 75. évfordulója alkalmából, áprilistól decemberig minden hónapban egy-egy programmal tisztelegnek a költő előtt – tájékoztatta az MTI-t a város polgármestere.

    Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy pénteken, április elsején a téli szünet után megnyitja kapuit a Babits Emlékház, majd a Központi Kávéházban irodalmi összeállítást mutatnak be a Zsolt Nándor Zeneiskola növendékei.
    Májusban a Széchenyi téren Babits megzenésített verseiből ad elő zenés irodalmi emlékműsort a Misztrál Együttes és Sudár Annamária. Az önkormányzat “Ki vagy nekem Babits Mihály?” címmel pályázatot ír ki középiskolásoknak versek megzenésítésre, képzőművészeti alkotásokra és applikáció létrehozására.
    Júniusban a múzeumok éjszakáján a Babits Mihály Emlékházban Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, Babits-kutató tart előadást. Augusztusban a soproni Petőfi Színház Babits Jónás könyvét mutatja be a Várszínházban, illetve Szekszárd és Esztergom képviselői közösen róják le tiszteletüket a Kerepesi temetőben a költő sírjánál.
    Szeptemberben minden esztergomi középiskolában levetítik Jelenczki István Holt próféta a hegyen című filmjét, melyben Babits Mihály az esztergomi Előhegyen írt verseiből ad elő válogatást Simon Péter. Októberre ünnepélyes faültetést terveznek, a fa mellett márványtáblán örökítik meg a Babits-kutatók neveit.
    Az év utolsó két hónapjában a Babits-életművet ismertető előadásokra kerül sor a Főiskola dísztermében, a Laskai Osvát Antikváriumban, illetve a Szent Adalbert Központban. Az előadássorozatban a hallgatók megismerkedhetnek többek között G. Tóth Franciska legújabb kutatási eredményeivel.
    Babits Mihály 1924-től 1941-ig a nyarakat Esztergomban, az Előhegyen töltötte, ahol feleségével, Török Sophie-val (Tanner Ilona) 1924-ben egy szoba-konyhás házikót vásároltak, melyet folyamatosan bővítettek. A villát 2009-ben Török Sophie fotói alapján felújították és emlékházzá rendezték be.
    Nevezetessége az autogramfal, melyen többek között Radnóti, Illyés, Karinthy, Kosztolányi, Csinszka és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető.

Forrás:MTI