Azonnali magyar segítségnyújtás az afganisztáni földrengés károsultjainak

MAZAR-I-SHARIF-I IRODÁJÁN KERESZTÜL MEGKEZDTE A KATASZTRÓFA SÚJTOTTA TERÜLETEN ÉLŐ LAKOSSÁG MEGSEGÍTÉSÉT AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET

Az észak-afganisztáni Badakhshan tartomány Jurm kerületében volt annak a 7,7 erősségű földrengésnek az epicentruma, amely 2015. október 26-án, hétfőn rázta meg az országot. A természeti katasztrófa által leginkább érintett tartományok: Takhar, Badakhshan, Nuristan és Nangarhar.

Az Ökumenikus Segélyszervezet észak-afganisztáni, Mazar-I-Sharifban található irodája mai napon megkezdte a katasztrófa érintett területen élő lakosság megsegítését. Elkezdődött egy 1 millió forint értékű segélyszállítmány összeállítása, mely alapvető élelmiszereket, takarókat és ivóvizet tartalmaz és október 27-én indul útnak Mazar-I-Sharifból Takhar és Badakhshan tartományokba. Az Ökumenikus Segélyszervezet irodájában senki nem sérült meg, de a városban többen súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek a lehulló törmelék és leomló falak miatt. Az érintett területek számos helyen károsodtak, több ponton például ideiglenesen lezárták a Kabult Mazar-I-Shariffal összekötő főutat.

A hatékony segítségnyújtás érdekében az Ökumenikus Segélyszervezet folyamatos kapcsolatban áll az ENSZ koordinációs szervezetének (UN OCHA) észak-afganisztáni regionális irodájával és az Afganisztáni Nemzeti Katasztrófakezelési Hatósággal (Afghanistan National Disaster Management Authority, ANDMA).

Az Ökumenikus Segélyszervezet köszönettel fogad adományokat segélyprogramjához a 11705008-20464565-ös számlaszámán, vagy a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozás formájában. Kérjük, hogy a közleményrovatban tüntessék föl: ’Földrengés Afganisztánban’. Köszönjük!

A Segélyszervezet Mazar-I-Sharifban található irodája 2001 óta folyamatosan működik, azóta több százezer embernek nyújtott közvetlen segítséget. Jelenleg az ENSZ Világélelmezési Programjával (WFP) együttműködve 40 fő helyi munkatárs dolgozik különböző programokon. A Segélyszervezet 2015 folyamán 56.340 fő élelmiszer-biztonságához járult hozzá 1.178 tonna élelmiszer biztosításával. A programok összértéke meghaladja a 420 millió forintot. 2015 folyamán a segélyben részesülők, ún food for work program keretében 114 km utat újítottak föl, több tízezer pisztácia palántát ültettek el és gondoztak. Több kerületben épültek árvízvédelmi műtárgyak, víztározók, továbbá a lányok iskolába járásának ösztönzését is támogatta a magyar segélyszervezet. Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt 14 évben több mint 4 milliárd forint értékben nyújtott humanitárius és fejlesztési segítséget Afganisztánban.