Az UNHCR üdvözli, hogy Magyarország fogadja a menekülteket

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) üdvözli, hogy Magyarország határai nyitva állnak az Ukrajnából menekülők előtt – mondta Stephanie Woldenberg, az UNHCR közép-európai képviseletének vezetője kedden Beregsurányban, miután – Soltész Miklós államtitkár társaságában – meglátogatta az ottani segítőközpontot.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek számára a beregsurányi polgármesteri hivatalnál kialakított segítségpontnál 2022. március 8-án. Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a kormány úgynevezett első ütemű javaslatot készít az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) számára arról, hogy a szervezet miként tud segítséget nyújtani a segélyszervezeteknek és az érintett önkormányzatoknak. Stephanie Woldenberg, az UNHCR közép-európai képviseletének vezetője a segítségpontban tett látogatás után elmondta, az UNHCR üdvözli, hogy Magyarország határai nyitva állnak az Ukrajnából menekülők előtt. MTI/Balázs Attila

    Stephanie Woldenberg fantasztikusnak nevezte, hogy az ezer lakosú határmenti falu közössége képes gondoskodni három-négyezer menekültről naponta.
Elmondta: keddre az Ukrajnából elmenekülők száma elérte a kétmilliót és lehetetlen megjósolni a helyzet további eszkalálódásának mértékét. Ha a krízis hosszabb ideig tart, az UNHCR minden eszközzel kész támogatni az Ukrajnával szomszédos országokat a menekültválság kezelésében – tette hozzá.
Az UNHCR készített egy regionális tervet a krízis kezelésére – ismertette -, ebben nemcsak az Ukrajnával határos célországok segítése szerepel, hanem külön fókuszálnak az ukrajnai belső menekültválságra is.
Az UNHR kis létszámmal dolgozik ugyan a térségben, ám a krízis nyomán masszív támogatócsapatot állítottak össze vészhelyzetre szakosodott munkatársaik bevonásával – mondta Stephanie Woldenberg.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy kormány szerdára úgynevezett első ütemű javaslatot készít az ENSZ menekültügyi főbiztossága számára arról, hogy a szervezet miként tud segítséget nyújtani a segélyszervezeteknek és az érintett önkormányzatoknak. Erre annál is inkább szükség van, mert már 200 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és nincs vége a menekültáradatnak. Ez egyben szükségessé teszi a krízis kezelése érdekében további uniós és egyéb nemzetközi források bevonását is – mondta.
Arról is szólt, hogy a magyar kormány a Híd Kárpátaljáért program keretében már hárommilliárd forinttal támogatta a menekültek ellátásában résztvevő hat karitatív szervezetet. Ugyanakkor a Hungary Helps program keretében a kormány tíz kamionnyi segélyszállítmányt indított útjára Kárpátaljára és a Kárpátokon túli ukrán településekre is – ismertette.

MTI