Az új Opel KARL – egyszerűen remek kisautó

cq5dam.web.1280.1280

•Belépőszintű Opel tízezer euró alatt •Új generációs háromhengeres, egyliteres, hatékony motor •Magasabb kategóriák technikája és felszereltsége •Öt ajtó, öt személynek elegendő hely, kompakt méretek •Díjnyertes Opel designnyelv a kiskategóriában

Rüsselsheim.  Kicsi, de tágas, jól néz ki, mégis ésszerű – egy ilyen autót várhatnak a vásárlók belépőszinten az Opeltől 2015 nyarán. A cégalapító fia előtt tisztelgő neve egyszerű, mégis energikus: KARL. A 3,68 méteres ötajtós kisautóban öten utazhatnak kényelmesen, mégis kevesebbe kerül tízezer eurónál. Ráadásul olyan biztonsági-, komfort- és infotainment-felszerelésekkel lehet megrendelni, amelyek vetélytárs nélkül állnak e kategóriában. A KARL hajtását legújabb generációs, modern, egyliteres, háromhengeres benzinmotorra bízták. A KARL, az ADAM és a Corsa hármasa 2015-től a legerősebbé teszi az Opel mini- és kisautó portfólióját – egyben a piac legfiatalabbjává is.

”Rövid, poénos, karakteres – a KARL név olyan, mint maga az autó! Az Opel új belépő-modellje egy felnőtt kocsi, amely egyszerre szól a szívhez és az értelemhez,” magyarázza az Opel Csoport elnök-vezérigazgatója, Dr. Karl-Thomas Neumann. “A KARL jellegzetesen opeles erényei a csendes, egyliteres, háromhengeres motorral kezdődnek, és korántsem érnek véget a díjnyertes IntelliLink infotainment rendszerrel. Remek autó az ártudatos vásárlónak, aki komforttal és modern technikával ötvözné a mindennapi célszerűséget.”

Karakteres vonalak

A KARL arcán a márkaemblémát tartó dinamikus krómléc mosolyog szélesen. Oldalról három precízen megrajzolt, éles vonal teszi karakteressé. Az ajtókon megjelenő pengemotívum az Opel designfilozófiáját tükrözi, az ajtókon végigfutó két fényvonal kiemeli a dinamikus és minőségi jelleget. Nagy fényszórók és hátsó lámpák járulnak hozzá a ragyogó küllemhez, és mutatnak részletekbe menő gondosságot.

Ellenállhatatlan technika és felszereltség

Ami azonban a legfontosabb: nemcsak jól néz ki az Opel KARL, hanem belső értékeivel is hódít. Gépteteje alatt az Opel legújabb hajtóműtechnikája rejtőzik: az 55 kW/75 LE teljesítményű, modern, egyliteres, háromhengeres, finom járású és kis fogyasztású 1.0 ECOTEC benzinmotor, amelyet külön a KARL részére fejlesztettek ki. Simán kapcsolható ötfokozatú sebességváltó tartozik hozzá. Kategóriájának csúcsát képviseli a kivételesen biztonságos és komfortos futómű és kormányzás is.

Mindezzel összhangban olyan a KARL biztonsági- és komfort-felszerelése, amilyet senki sem várna ebben az árkategóriában – megfizethető árért ad modern technikát az Opel!  A kipörgésgátlós ESP, az elektronikus fékerő-elosztással ellátott ABS és az elinduláskor a visszagurulást megakadályozó asszisztens mellett a KARL ellátható például sávelhagyás-figyelmeztetővel, amely frontkamerával figyeli az utat, és hangjelzéssel illetve a műszerfalon villogó ikonnal figyelmezteti az autóst, ha figyelmetlenül váltana forgalmi sávot.

A KARL technikai arzenáljába tartozik még a kormányzás erőszükségletét gombnyomásra csökkentő City mód is, amelyet már megszerettek az ADAM és a Corsa használói. A Parkolási asszisztens hangjelzést ad, ha tolatás közben akadályhoz közeledik az autó, így nem kell félni, hogy nekimegyünk valaminek. A sebességhatárolós sebességszabályozó segít betartani a limitet, ami különösen előnyös 30 km/órás lakóövezetekben, vagy bonyolult városi forgalomban. A ködfényszóró rossz időjárási viszonyok között ér sokat, míg a kanyarodási fény funkció sötét utcakereszteződésekben teszi biztonságossá a vezetést.

Hosszasan lehetne még folytatni a KARL lehetséges komfort-, biztonsági és asszisztencia-felszereléseit. Csupán kiragadott példa az első ülések opcionális fűtése, a szintén fűthető bőrbevonatú kormánykerékkel együtt, amelyek telente barátságosan meleg fészekké varázsolják az autót. A nyarat viszont a szintén opcióként kapható napfénytető teszi élvezetesebbé.

2

Praktikus és barátságos

A kis Opel KARL nemcsak egy teljesen felnőtt autó, ami a komfortot és a biztonságot illeti; tágas utastere és a pilótára fókuszáló vezetőhelye a tér, a minőség és a részletekbe menő figyelem olyan érzését adja, amely csak jóval drágább kocsikban fordult elő. A KARL utasait a díjnyertes Opel IntelliLink infotainment rendszer kapcsolja össze a külvilággal – tökéletesen integrálja az Apple iOS és Android okostelefonokat az autóba. A modern kapcsolódáson túlmenően célszerű is a KARL, tágassága meghazudtolja kompakt méreteit. Az Opel jövő nyáron érkező legkisebb modellje tízféle fényezéssel és 14-16 colos kerekek változatos designjával lesz elérhető.

4