Az OTP 38,2 milliárd forint adózott nyereség a második negyedévben

Az OTP Bankcsoport a második negyedévben 38,2 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben a bázisidőszak 153,1 milliárd forintos veszteségével, amely meghaladja az elemzői várakozásokat, a hathavi adózott eredmény pedig 40,1 milliárd forint a tavalyi első félévi 147,3 milliárd forintos veszteség után, a két időszak azonban nem összehasonlítható a korrekciós tételek jelentős változása miatt – derül ki az OTP gyorsjelentéséből.

    A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az OTP csoport korrigált konszolidált második negyedévi adózott eredménye 40,6 milliárd forint, 43 százalékkal haladja meg az előző negyedévi 28,3 milliárdot. A működési eredmény minimálisan csökkent, ezt és a több mint négyszeresére növő társasági adóterhelést azonban bőven ellensúlyozta a kockázati költségek 30 százalékos visszaesése, ami az előző negyedévinél alacsonyabb orosz és ukrán kockázati költségeknek köszönhető.
Az első félévi korrigált konszolidált adózott eredmény 68,9 milliárd forint, 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 74,3 milliárd forintnál. A bankcsoport az első félévben adózás után összességében 28,8 milliárd forintnyi korrekciós tételt tüntetett fel számviteli eredményében, míg a bázisidőszakban 221,6 milliárd forintot. A korrekciós tételek a második negyedévben 2,4 milliárd forintra mérséklődtek az első negyedévi 26,4 milliárd forintról.

Forrás:MTI