Az orosz elnök akciói aláaknázzák Kelet-Európa nemzetbiztonságát

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök akciói aláaknázzák Kelet-Európa nemzetbiztonságát – mondta keddi beszédében a brit külügyminiszter.

Philip Hammond, aki a Royal United Services Institute (RUSI) nevű brit hadászati kutatóintézet szakmai rendezvényén beszélt a hírszerzési és elhárítási szolgálatok előtt álló kihívásokról, nem zárta ki, hogy Nagy-Britannia a “stratégiai kommunikáció” jegyében az orosz nép elé tárja a Putyint körülvevő “belső kör” pénzügyi machinációit.
    Hammond szerint a hidegháború vége óta eltelt két évtizedben Nagy-Britannia és szövetségesei a nyitottság, a nagyvonalúság és a partnerség szellemében próbálták elősegíteni, hogy Oroszország elfoglalhassa az őt megillető helyet a globális stabilitás fenntartásához hozzájáruló nagyhatalmak sorában.
    Ma már azonban tényként kell elfogadni, hogy Oroszország ezeket az erőfeszítéseket elvetette – mondta a brit külügyminiszter.
    Philip Hammond szerint az orosz fegyveres erők gyors ütemű korszerűsítése, és az, hogy a Putyin vezette Oroszország egyértelműen semmibe veszi a nemzetközi jogot, azt jelenti, hogy Nagy-Britanniának a nemzetközi terrorizmus elleni fellépéssel egy időben a külföldi államok jelentette nemzetbiztonsági fenyegetést is folyamatosan figyelnie kell.
    “Olyan orosz vezetővel állunk szemben, aki nem arra törekszik, hogy csatlakozzék a nemzetközi szabályokon alapuló rendszerhez, hanem arra, hogy felforgassa azt” – fogalmazott a brit külügyminiszter.
    Hammond szerint a Krím félsziget törvénysértő annektálása, és az, hogy Moszkva orosz katonákat vet be Kelet-Ukrajna destabilizálására, alapvető mértékben aláássa Kelet-Európa szuverén országainak nemzetbiztonságát is.
    A jelenlegi helyzet “ismerős mindenki számára, aki elmúlt 50 éves: az agresszív orosz magatartás erőteljesen emlékezetünkbe idézi, hogy Oroszország potenciálisan a legnagyobb egyedi fenyegetést jelentheti nemzetbiztonságunkra, ezért a hírszerzési értesülések gyűjtésének folytatása Oroszország képességeiről és szándékairól a belátható jövőben életfontosságú része marad hírszerzési tevékenységünknek. (…) Nem véletlen, hogy mindegyik szolgálatunk ismét oroszul tudók toborzásába fogott” – hangsúlyozta a brit külügyminiszter.
    Arra a kérdésre, hogy a brit kormánynak nem kellene-e nyilvánosságra hoznia a Vlagyimir Putyint körülvevő belső kör “érdekes pénzügyi tranzakcióiról” szóló információit, Hammond azt mondta, hogy ez megfontolandó.
    Kijelentette: amikor a brit kormány az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozásának lehetséges további lépéseiről tárgyal, a rendszeresen vizsgált irányok egyike a “stratégiai kommunikáció”, vagyis az, hogy London miként tudathatja az orosz néppel, valamint “olyan népekkel, amelyeket Moszkva befolyásolni akar, hogy mi is folyik Oroszországban”.
    Ebből a szempontból “érdekes gondolat” az orosz elnököt körülvevő pénzemberek ügyleteinek nyilvánosságra hozatala – mondta a brit külügyminiszter, hozzátéve: gondoskodik róla, hogy a brit kormány “stratégiai kommunikációval” foglalkozó emberei is vegyék fontolóra ezt a lehetőséget.

Forrás:MTI