Az Origo szerint súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, kirúgták az OMSZ vezetőit

Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

Az Origo.hu szerint téves volt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése, ami alapján az Operatív Törzs az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztásáról döntött. Az OMSZ 80-90 százalékban jelzett a tűzijáték idejére esőt, nagy széllökéseket, de egyik sem következett be – írta a lap.
    A cikkben felidézik: szombaton kora reggel, a tisztavatás után az OMSZ többek között azt közölte, hogy több alkalommal is záporok, zivatarok érhetik el Budapestet, a zivatarok jellemző kísérő jelensége felhőszakadás lehet, a jégeső és a viharos széllökések kevésbé lesznek jellemzőek.
    Az OMSZ még az operatív törzs döntése előtt, – amelynek döntését 13 óra után közölték – többek között ezt írta: “az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén”, a legerősebb széllökések erőssége 25-30kilométer/óra között valószínű.
    Ezután döntött úgy az operatív törzs, hogy elhalasztják a szombat estére tervezett tűzijátékot – idézi fel az Origó.
    “Nem is tehetett mást, hiszen a legfontosabb az emberek biztonsága – elég emlékezni a Gyurcsány-kormány 2006-os tűzijátékára, amikor az óriási viharban megtartották, öt ember meghalt, és több százan megsérültek” – állapítja meg a cikk szerzője.
    Szombaton az OMSZ még további figyelmeztetéseket is küldött, habár késő estére teljesen világossá vált, hogy az előrejelzett vihar nem érkezik meg. Azaz, még néhány órával a tűzijáték előtt is az OMSZ esőt és vihart jósolt. “Azonban nem jött vihar, nem jött eső, viszont az OMSZ téves előrejelzése miatt a tűzijátékot el kellett egy héttel halasztani” – áll az Origo.hu cikkében.