Az Operaházban hangversennyel tisztelegnek a 90 éves Kurtág György előtt

A Magyar Állami Operaházban hangversennyel tisztelegnek a pénteken 90. születésnapját ünneplő Kurtág György előtt. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara február 22-i koncertjének fókuszában a világhírű magyar zeneszerző .concertante. című műve áll.

    “Boldogok vagyunk, hogy Kurtág György 90. születésnapját Budapesten, a Magyar Állami Operaházban, a világ egyik legszebb operaházában ünnepelhetjük a legrégebbi és legkiválóbb magyar zenekarral. Kurtágot játszani, a .concertantét. előadni nagyon különleges számunkra” – idézi a dalszínház csütörtöki közleménye a darab két hangszeres szólistája, Hiromi Kikuchi hegedűművész és Ken Hakii brácsaművész közös nyilatkozatát.
    Kurtág .concertante. című művét (op. 42) február 22-én az amerikai dirigens, Lawrence Foster vezényli.
    Foster 18 évesen lett a San Francisco Ballet karmestere, majd a Los Angeles-i Filharmonikusoknál Zubin Mehta asszisztense lett. 2013 óta a Marseille-i Opera és a Marseille-i Filharmonikus Zenekar zenei igazgatója. A Gulbenkian Orchestra tiszteletbeli karmestere, miután tíz éven át művészeti vezetőként és első karmesterként dolgozott a zenekarnál. Lawrence Foster korábban zenei igazgatóként dolgozott a Barcelonai Szimfonikus Zenekar, a Monte Carló-i Filharmonikus Zenekar, a Jeruzsálemi Szimfonikusok, a Houstoni Szimfonikusok és a Lausanne-i Kamarazenekar élén.
    A Kurtág90 című operaházi esten vezényletével felhangzik még Enescu II. román rapszódiája és Dvorák IX. szimfóniája (Az új világból).
    Az Operaház közleménye szerint Kurtág György ma is ugyanolyan elszántsággal írja műveit, ahogyan mindig is tette. “Eredményei nem a százszámra föltörő művek, szimfóniák, nagy formák, hanem a lassan-lassan érkező miniatűrök, érlelt, csiszolt darabok” – méltatják a világhírű komponistát.
    A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő Budapesti Filharmóniai Társaság Magyarország legrégebben működő zenekara, amely a 2015/2016-os évadban tíz hangversenyt ad az Operaházban nemzetközi hírű karmesterek és szólisták közreműködésével.

Forrás:MTI