Az Omega boldog fiatalkora

Innen nézve boldog fiatalkorunkat éltük a Várklubban, ahol 1962. szeptember 23-án a zenekar tudta nélkül Omegára kereszteltek el bennünket – mesélte Benkő László azon a sajtótájékoztatón, ahol az 55 éves együttes jubileumi koncertjét jelentette be Kóbor Jánossal, akivel együtt színpadon töltötte ezt az öt és fél évtizedet. A csapat korábbi és jelenlegi tagjai közül senki sem omegázott annyit, mint ők.

Omega 1974 Fotó: Wikipédia

Omega 1974
Forrás: Wikipédia

Napra pontosan ötvenöt évvel ezelőtt a következő szöveg várta a zenekart egy csomagolópapírra írva a Várklub bejárati ajtaján: Ma este az Omega játszik. Benkőék feldúlva érdeklődtek a helyi KISZ-titkárnál, hogy miért rúgták ki őket, de a válasz az volt, hogy ti vagytok az Omega! A történet ismert: azóta az Omega Európa összes országában megfordult, kivéve Albániát. Az első svájci koncert is jól sült el, mert a világhírű Omega órák menedzsmentje úgy döntött, hogy jól jön nekik egy kis népszerűsítés a beatzenét kedvelő korosztályban.

Kóbor János Forrás: Wikipédia

Kóbor János
Forrás: Wikipédia

Ahhoz képest, hogy az Omega indulása idején mindenki azt gondolta, Hegyeshalomnál vége a világnak, nem mindennapi sikereket ért el a zenekar. A Szabad Európa Rádiónak köszönhetően a Nyugat szabadságát, egy generáció életérzését megtestesítő Beatles és Rolling Stones dalok beszivárogtak az éteren keresztül a Vasfüggöny mögé is! A Várklub Omega koncertjei valódi ünnepek voltak, hiszen az éppen futó nyugati slágerek előadásával egy lélegzetvételnyi szabad levegővel ajándékozták meg rajongóikat.

A gumis nyakkendők, nejloningek, suta öltönyök ideje szerencsére lejárt, a házilag gyártott technikai eszközök már a Rockmúzeumban alusszák örök álmukat, de azokra a számokra, amelyeket az Omega együttes tagjai írtak, és milliókat mozgattak meg egész Európában évtizedeken keresztül, érdemes együtt emlékeznünk december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az előzenekar a 100 Folk Celsius lesz, akik Omega dalokat fognak játszani country stílusban.

Benkő László Forrás: Wikipédia

Benkő László
Forrás: Wikipédia

Az Omega évtizedeket meghatározó nagy csapatából – Kóbor, Benkő, Molnár, Mihály, Debreczeni – Mihály Tamás már nem szerepel a jubiláló együttes új, Volt egyszer egy vadkelet című albumán. Molnár György szólógitárost kérdeztük, hogy miért nem esett róla szó legalább egy félmondat erejéig a sajtótájékoztatón. Elefánt így válaszolt: „Én szívesen láttam volna itt, és szívesen látnám a decemberi koncertünkön is!”

 

Horváth Gábor Miklós