Az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként látogat Fehéroroszországba Lévai Anikó

IMG_6467A civil és az egyházi kapcsolatok erősítése, valamint a szektorok közötti párbeszéd erősítése is kiemelt célja annak a fejlesztési projektnek, melyet az Ökumenikus Segélyszervezet a közelmúltban indított Belaruszban. Ezen célkitűzések jegyében kerül sor a napokban arra a látogatásra is, melyen Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Lehel László a szervezet elnök-igazgatója is részt vesznek. A program során a Segélyszervezet delegációját több magas rangú egyházi vezető, köztük a vitebski Demetrios érsek, Sziklavári Vilmos magyarországi nagykövet, valamint az EU helyi delegációjának vezetői is fogadják. A megbeszélések keretében a Segélyszervezet küldöttsége tárgyalásokat folytat az együttműködések továbbfejlesztésének lehetőségeiről, újabb programok indításáról.

A látogatás során a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerszervezetének, a Belarusz Ökumenikus Segélyszervezetnek (IMCSS) vezetői bemutatják annak közelmúltban indított reintegrációs program helyszíneit – köztük több gyógynövénytermesztéssel és méhészettel foglalkozó gazdaságot –, melynek célja a börtönviseltek rehabilitációjának elősegítése. A szervezet munkatársai beszámolnak az első hónapok tapasztalatairól és eredményeiről. A Europeaid és a magyar Külügyminisztérium által támogatott, mintegy 112 millió forint értékű program az első, melyet magyar civilszervezet hajt végre Fehéroroszországban.

A Segélyszervezet fehéroroszországi reintegrációs programjáról

A 2015 őszéig tartó projekt végrehajtásban a Belarusz Ökumenikus Segélyszervezettel (Interchurch Mission ’Christian Social Service’ – IMCSS) működik együtt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A börtönviselteket az újrakezdésben támogató két éves reintegrációs projekt Fehéroroszország Gomel, Grodno és Vitebsk tartományaiban, egy-egy gazdaságban történik. A célok között szerepel 1500 ember információval való elérése, a három helyszínen 150 volt fogvatartott személyre szabott munkaerő-piaci tanácsadásban való részvétele, 30 fő ezen a területen dolgozó szociális szakember továbbképzése, továbbá gazdaságonként 2 ember alkalmazása.

A büntetésüket letöltött emberek ezeken a helyszíneken a gyógynövénytermesztés, a méhészet és az üvegházi növénytermesztéssel ismerkedhetnek meg, és rövid kiadvány is segíti majd az információhoz jutásukat. Ezt támogatandóan, a projekt nem csak az irányítószerepet betöltő minszki központ infrastrukturális fejlesztését, hanem a gazdaságok műszaki eszközeinek a bővítését is magában foglalja. A számítógépek, telefonok és egyéb irodatechnikai eszközök mellett tehát növényszárítógépet, kultivátort, csomagológépet, elektromos mézpergetőt, valamint üvegház építéséhez és az ehhez tartozó öntöző és fűtőrendszer kiépítéséhez szükséges eszközöket is beszereznek a projekt keretében.

A program kiemelt célja továbbá az egyházak és szervezeteik, a civil szervezetek, valamint az állami szervek közti kommunikáció és együttműködés elősegítése. Ennek legfőbb eszközei a félévente megrendezett szakmai kerekasztalok és szemináriumok lesznek, a program során összegyűlt tapasztalatokról tanulmány készül a szakmai szervezetek és döntéshozók számára, továbbá javaslatokat tartalmazó kiadvány és információs füzet megírása és az érintetteknek való eljuttatása is szerepel a program céljai között.

Az Ökumenikus Segélyszervezet általános fejlesztési munkamódszeréhez híven itt is célul tűzte ki, hogy az átadandó tudást multiplikátorok bevonásával, azaz több helyi civil szervezeten keresztül még több emberhez juttassa el. A program része a nemzetközi tapasztalatcserét elősegítő, fehérorosz delegáció magyarországi látogatásának megszervezése is. A jövő év végén pedig zárókonferencia keretében fogják összegezni a program eredményeit, melyet írásos formában egy színes kiadvány foglal majd össze.