Az MVM OVIT vegyesvállalatot alapít Szaúd-Arábiában

Az MVM OVIT Zrt. vegyesvállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá a szaúd-arábiai Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy az MVM OVIT Zrt. aszaúd-arábiai energetikai piacra belépve nagyfeszültségű hálózatlétesítési tendereken indulhasson, és a pályázatok elnyerése esetén a projekteket fővállalkozói konstrukcióban valósíthassa meg.

Az MVM OVIT Zrt. a nemzeti tulajdonú MVM Csoport stratégiájának megfelelően, a magyarországi átviteli hálózat fejlesztési programjának lezárultával az exportlehetőségek felkutatására és külpiaci szerepvállalásánakbővítésére koncentrál, többek között hálózatlétesítési szolgáltatások területén. A magyar külgazdasági és külpolitikai stratégiát meghatározó keleti nyitás politikájához kapcsolódóan az MVM OVIT Zrt. az elmúlt években folyamatosan vizsgálta egyes közel-keleti országok energetikai piacán megnyíló lehetőségeket. Az elemzések azt mutatták, hogy a Közel-Kelet egyik legfontosabb piaca a Szaúd-Arábiai Királyság, annak mérete, fejlődési üteme és regionális gazdasági szerepe miatt.

A szaúd-arábiai gazdasági szabályozás előírja, hogy fővállalkozókéntaz MVM OVIT Zrt. meghatározó szolgáltatásaitjelentő távvezeték- és alállomás-építésitevékenységet minimum 25%-os helyi tulajdoni hányad bevonásával lehet végezni. A piacfeltáró tevékenység eredményeként az MVM OVIT a vegyesvállalati együttműködésre azArabian International Company (AIC) szaúd-arábiai acélszerkezet-gyártó nagyvállalatot választottapartnerül.Az AIC kiválasztásánál fontos szempont volt az acélszerkezet-gyártói kapacitásából realizálható stratégiai versenyelőny:a társaság négy telephelyen évi 270 000 tonnagyártókapacitással rendelkezik,kereskedelmi képviseletein keresztülpedig 13 országban van jelen.

A cégalapítás a felek számáralehetővé teszi, hogy elindulhassanak a helyi ‒ elsősorban a SaudiElectricityCompany (SEC) által kiírt ‒ távvezeték- és alállomás-építési tendereken, és a pályázatok elnyeréseesetén aprojekteket fővállalkozói konstrukcióban hajthassákvégre.

Avegyesvállalat-alapítással kapcsolatos megállapodást Patay László, az MVM OVIT Zrt. vezérigazgatója, Varga Gusztáv üzletfejlesztési menedzser és WasimA. Attieh, azArabian International Companyelnöke írta alá a mai napon Rijádban. Az ünnepélyes aláíráson részt vett dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csiba Péter,az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a szaúd-arábiai minisztériumok vezetői és a királyság üzleti életének meghatározó képviselői.