Az MSZP az egykulcsos adót bírálta

A hamarosan hatályba lépő földtörvény részletszabályait tartalmazó kormányzati módosító javaslat általános vitájával ért véget az Országgyűlés hétfői ülése. A Ház napközben az előzetes napirendtől eltérve vette napirendjére a javaslatot tízórás időkerettel, amelyből a képviselők mindössze két és fél órát vettek igénybe.

A MSZP az egykulcsos adót bírálta
 

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. november 25-én. Elöl Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Kovács Attila

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. november 25-én. Elöl Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Kovács Attila

Mesterházy Attila (MSZP) szerint mind társadalmilag, mind gazdaságilag megbukott az egykulcsos adó. Szólt a Századvég egyik kutatója által, de nem a gazdaságkutató megrendelésére írt tanulmányról, amely szerint a legkevesebbet kereső 2,5 millió munkavállaló adója átlagosan 75 ezer forinttal emelkedett, az alsó héttized adóterhelése 130 milliárd forinttal emelkedett, míg a leggazdagabb 10 százaléké 500 milliárd forinttal lett kevesebb.     A tanulmány szerint az adóteher-csökkenés 74 százaléka a gyermektelen leggazdagabbak zsebébe került. Szerinte mindezt súlyosbítaná a 9 százalékos adóra tett miniszterelnöki utalás.     Cséfalvay Zoltán kijelentette: az szja-nak nem feladata a társadalmi egyenlőtlenségek kezelése. Szerinte az az adórendszer igazságos, amely mindenkit bevon a közteherviselésbe, ugyanakkor nem bünteti azt, ha valaki előrelép. Közölte: a jelenlegi adórendszer mindkét kritériumnak eleget tesz.     Azt mondta: az adórendszer elősegíti a növekedést, a beruházásokat, növeli a fogyasztást és csökkenti a szürkegazdaságot. Hozzátette: a szocialisták már a bruttó 300 ezer forintot keresőket is magasabb adóval sújtaná.
KDNP: a baloldal lejáratással kampányol
A kampány elkezdődött – jelentette ki Harrach Péter kereszténydemokrata felszólaló, aki szerint a baloldal kampánystratégiája az, hogy lejáratással, démonizálással próbálja tönkretenni ellenfelét.     Az október 23-ai eseményekről szólva közölte: a baloldalon kiabáló tömeggel, civakodó szónokokkal és a másik oldal gyalázásával ünnepelt. Feltette a kérdést: mit kezdenének a hatalommal? Hogyan szabhatna egységes irányt az országnak azok, akik most is csak civakodnak a hatalom megszerzéséért? – fűzte hozzá.       Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára szerint a választás népszavazás lesz a bankadóról, a külföldi vagy a magyar cégek támogatásáról, a szociális üdültetésről, a közmunka és a munkanélküliség közötti választásról és a családi típusú adózás megőrzéséről.     Azt mondta: akik egyszer már szétverték Magyarországon a jól működő család- és otthontámogatási rendszert, azok megteszik még egyszer.
A Fidesz üdvözli a Kúria jogegységi eljárását a devizahitelek ügyében
Gulyás Gergely fideszes képviselő azt mondta: a kormány elkötelezett, hogy teljes körű megoldást találjon, ezért üdvözli, hogy a Kúria elindította jogegységi eljárását a devizahitelek ügyében.     Szerinte nagy felelőtlenség volt engedni, hogy olyan devizában – túlnyomó részt svájci frankban – hagyták az eladósodást a szocialista kormányok, amelynek árfolyamára semmilyen hatása nincs az országnak.     A múlt heti versenyhivatali döntésről szólva közölte: a bankok jogellenesen működtek együtt a végtörlesztés akadályozására.     Rétvári Bence szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon azért hunyt szemet a devizahitelezés jelentős növekedése felett, mert a következményekkel nem törődve, ebben látták a gazdasági növekedés motorját. Kifogásolta, hogy a korábbi miniszterelnökök ugyanakkor semmit nem tettek a konstrukció ellen vagy az általa okozott problémák megoldásáért.     Ha megszületik a döntés, törvénymódosítással reagál arra a kormányzat – mondta.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*