Az isztambuli egyezmény ratifikációjának elutasításáról szavaznak

Az Országgyűlés ma szavaz a gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az isztambuli egyezményhez való csatlakozás elutasításáról szóló kereszténydemokrata politikai nyilatkozatról.

    A hétfőn kezdődött ülés második napja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.
    A képviselők dönthetnek a területfejlesztési törvény módosításáról és a Közép-Duna menti kiemelt térség létrehozásáról. A Ház emellett a KDNP kezdeményezésére politikai nyilatkozatban utasíthatja el az isztambuli egyezmény ratifikációját és kötelező hatályát, mivel a kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával.
    A határozathozatalok után nyolc javaslat általános vitáját tartják meg.
    Terítékre kerül az a kormánypárti javaslat, amely lehetővé tenné a parlamenti frakcióknak pártjuk anyagi támogatását tekintettel arra, hogy a pártok idei állami támogatásának felét átcsoportosítják a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba.
    Szó lesz még a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, valamint a belügyminiszter polgárok biztonságát erősítő javaslatairól is.
    A parlament szerdán és csütörtökön – összesen hét javaslat tárgyalásával – folytatja ülését, amely május 11-én, hétfőn ér véget, amikor újra azonnali kérdések és válaszok hangoznak el két órában.

Forrás:MTI