Az Iposz közgyűlésén ismét Németh Lászlót választották meg elnöknek

Németh László, az IPOSZ elnöke Fotó: Juhász Melinda

Németh László, az IPOSZ elnöke
Fotó: Juhász Melinda

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) tisztújító közgyűlésén ismét Németh Lászlót választották meg a szövetség elnökének szerdán, Budapesten.

    Németh László a közgyűlésen elmondta, az iparos közösség soha nem látott kihívásokkal néz szembe, hiszen elképzelhetetlen gyorsaságú informatikai és technológiai forradalom, korábban nem ismert nagyságú globalizáció alakítja át a világot, és ebben kell megtalálnia az új utakat, úgy, hogy identitását, szakmai önállóságát, szakmájának szeretetét megőrizze.
     Az elnök kitért arra, hogy Magyarországon az iparosok a tradíciókat viszik tovább, a lakossági szolgáltatási és termelői tevékenységükkel munkahelyeket biztosítanak, jelen vannak a helyi kulturális és társadalmi életben, szolgálják a  kistérség életben maradását és boldogulását.
    A magyar gazdaság mintegy 98 százaléka egyéni, családi, mikro- és kisvállalkozás, ez a vállalkozói sokaság továbbra is a foglalkoztatás legfőbb bázisa Magyarországon, és a következő harminc évben is szükség van a lakosságot szolgáló szerelő-javító szolgáltatásokra, a nagyvállalatok munkájának szerves részét képező alvállalkozói és beszállítói tevékenységekre – mondta Németh László.
    Hozzátette, a munkavégzéshez, a megrendelők és a lakosság változó igényeinek kielégítéséhez folyamatos képzésre és tanulásra, technológiai megújulásra van szükség.
    Megválasztását követően Németh László az MTI-nek elmondta, a 4 évre szóló mandátuma alatt folytatni kívánja az eddig megkezdett munkát. Az iparosoknak fontos, hogy a szövetség be tudjon kapcsolódni az átalakítás alatt lévő hazai szakképzési rendszerbe, hogy a lakossági szolgálatást végző mikrovállalkozásoknak megfelelő ismeretekkel rendelkező szakembereik legyenek. Ennek érdekében a szövetség a kereskedelmi és iparkamarákkal olyan együttműködést kíván kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy az iparosok, kézművesek megfelelő képzésben részesüljenek, és az Iposz bekapcsolódjon a mestervizsgáztatásba.
    Hozzátette, továbbra is ápolni fogják a nemzetközi kapcsolataikat, hogy a jól működő külföldi tapasztalatokat itthon is alkalmazni lehessen.
    Az Iposz 168 területi és szakmai ipartestületet tömörít, amelyeknek 30-35 ezer vállalkozás a tagja.

Forrás:MTI