Az IPOSZ ingyenes képzésekkel segíti a kézművesek versenyképességének javítását

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ingyenes online képzések indításával támogatja a kézműveseket versenyképességük javításában, az elsősorban mikro-, családi és kisvállalkozásokat tömörítő szakmai érdekképviselet legutóbb az építőipari szakmákban tette lehetővé, hogy regisztrációt követően az érdeklődők részt vehessenek a digitalizáció előnyeit ismertető tanfolyamokon.

Németh László, az IPOSZ elnöke
Fotó: Juhász Melinda

    Németh László, az IPOSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a digitalizáció elterjedése a kézműves szakmákban elengedhetetlen, hiszen már egy árajánlat készítése is egyszerűbb ennek használatával.
    Az IPOSZ az ingyenes képzésekre – kapcsolatait kihasználva – elsősorban nemzetközi pályázatokon talál pénzügyi forrást – jelezte az IPOSZ elnöke.
    Példaként említette a kis- és középvállalkozásokat képviselő 50 szervezetet tömörítő Hanza Parlamentet – amelynek az IPOSZ is tagja -, a nonprofit szervezet évek óta segíti a magyar kézművesek felzárkózó képzését.
    Az IPOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős igény mutatkozik a lakossági szolgáltatásokra, miközben az ebben a szektorban működő jó szakemberekből, iparosokból óriási hiány van, például vízszerelőkből, gázszerelőkből, szoba-festőkből.
    Visszajelzések alapján a szakiskolák még mindig az általános iskolából kikerülő diákok alapkompetencia hiányát korrigálják a szakma tanítása helyett – tette hozzá. A szakemberhiány enyhítésén, a szakképzés javításán a vállalkozásokat tömörítő ernyőszervezetek, mint szövetségük is készek segíteni, ehhez szükség lenne a témában olyan magyar pályázatokra, amelyeken lehetőséget kapnának a szakmai szervezetek is – fejtette ki az IPOSZ elnöke.
    Az IPOSZ-nak 164, jogilag önálló ipartestület tagja van, közülük 144 területi szervezet, 20 pedig országos szakmai szövetség. Jelenleg 40 ezer kisvállalkozást, egyéni vállalkozót képviselnek, jelentős részük 1-10 munkavállalót foglalkoztat, a képviselt vállalkozások több mint 200 kézműves, kisipari szakmában működnek.

MTI