Az igazi Béres József

A feltaláló című filmet nézve folyamatosan az járt a fejemben, hogy a Béres József szerepében látható Gáspár Tibor vajon minek köszönhetően kelti azt a hatást az emberben, hogy egy az egyben az idén éppen száz éve született, a „cseppjeiről” ismert, megnyerő férfit látja. A válaszra nem sokáig kellett várnom, csak előkeresnem egy megsárgult újságot.

Gáspár Tibor2

Tizenhárom évvel ezelőtt készítettem interjút a két Gáspárral – tizenhat hónappal idősebb bátyjával, Sándorral és Tiborral -, amely a Családi Lapban látott napvilágot Mint két tojás címmel. Ebben mondta Tibor: „Összetartó családi fészekből jöttünk, és ezt a kegyetlennek és kíméletlennek mondott színházi szakma sem tudta tönkretenni. (…) Sokan úgy vélik, káosz uralkodik ebben a felgyorsult világban, nem véletlenek különösen az erejük teljében lévő férfi kollégák halálesetei. (…) Nagy szőnyeg alól előmászó hírében állok. Mi vidéki srácok vagyunk, óriási tartalékokkal. Az otthonról hozott erőnk, egészségünk, energiánk minden gödörből kiemelt bennünket.”

Gáspár Tibor

A film sajtóvetítésén látta először Gáspár Tibor is a Béres Józsefről készített alkotást. „Gimis voltam, amikor a Béres-féle perről hallani lehetett. Még a TV Híradó is beszámolt róla. Felemelő érzés volt tapasztalni, hogy Béres Józsefnek sikerült éket vernie a hatalom repedéseibe. Nem szeretem nézni magamat a filmvásznon, de bevallom, hogy behúzott a történet, egészen a hatása alá kerültem. Nem saját magamtól érzékenyültem el, hanem Béres József igazságkeresésétől, bátor kiállásától, emberségétől egy olyan világban, amelyben pontosan ezek voltak a legüldözöttebb tulajdonságok. A szerencse fiának tartom magam, hogy hatvan évesen eljátszhattam a 20. század egyik legnagyobb magyarját” – foglalta össze a film megtekintése alatt kavargó érzéseit, gondolatait Gáspár Tibor.

Gáspár Tibor

„Béres József élete és munkássága játékfilmre született! Itt, Magyarországon nem okoz nehézséget azonosulni a főhős értékrendjével, de másokat is megérinthet, szimpatikus lehet a szembeszegülés a saját ideológiáját, elképzelését, munkamódszerét mindenkire rákényszerítő hatalommal. Béres története Dávid küzdelme Góliáttal” – tette hozzá Gyöngyössy Bence, a játékfilm rendezője.

Kabay Barna producer, társforgatókönyvíró boldog, hogy az álma megvalósult: „Sokáig csak idióták rögeszméje volt a mozifilm, mert Andy Vajna visszautasította a filmtervet, az MTVA pedig egy négy részes tévéjátékként látott benne fantáziát. Az ötven napos forgatás alatt azonban folyamatosan a stáb tagjaiban élt, hogy a felvételekből egyszer össze tudunk vágni egy moziban is vetíthető filmet. A mai húsz-harminc évesek sajnos semmit sem tudnak Béres József emberfeletti harcáról, a rendszerváltás előtti helyzetről, amelyben az utolsó szót mindig a népet vezető ‘élcsapat’, a párt mondta ki.”

A feltaláló című filmben remeklő Gáspár Tibornak méltó partnerei vannak, többek között Huszárik Kata, Lukács Sándor, Für Anikó, Székely B. Miklós, Trokán Péter, Seress Zoltán, Trill Zsolt és Oberfrank Pál.

A csütörtöktől forgalmazott filmet az ország több mint hetven mozijában kezdik játszani.

 

Horváth Gábor Miklós