Az FAG virágkocsija és a Debreceni Népi Együttes az idei karnevál győztesei

A közönség döntése alapján az FAG Magyarország Ipari Kft. Közösen tartjuk mozgásban a világot elnevezésű virágkocsija bizonyult a legszebbnek a 47. debreceni virágkarneválon – közölték a szervezők szombat este, a Nagyerdei Stadionban rendezett Karneváléj című gálaműsor keretében.

Kompozíció a 47. alkalommal megrendezett debreceni virágkarneválon 2016. augusztus 20-án. A felvonuló 16 virágkocsit összesen kétmillió szál virággal díszítették. MTI Fotó: Balázs Attila

    A művészeti csoportok legjobbját a virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei választották ki: az első díjat ezúttal a Debreceni Népi Együttes kapta.
    A díjnyertes kompozíció és művészeti csoport a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, egyenként félmillió forint értékű vázáját kapta.
    A díjakat a győzteseknek Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adta át a teltházas Nagyerdei Stadionban, a Karneváléj című gálaműsorban.
    Az FAG Magyarország Ipari Kft. Közösen tartjuk mozgásban a világot című virágkocsijával a Transformers filmekből ismert Autobotok érkeztek meg Debrecenbe. Az FAG a kompozícióval azt üzente: csapágyak nélkül – amit ők is gyártanak – nemcsak az autók nem működnének vagy a repülőgépek nem tudnának felszállni, de az Autobotok sem tudnák megmenteni a világot.
    A művészeti csoportok legjobbjának választott Debreceni Népi Együttes 1950 tavaszán alakult, azóta hazai és külföldi néptánctalálkozók rendszeres résztvevője. Az együttes sokrétű tevékenységének az alapja a magyar nép hagyományos tánc- és zenei kultúrája. A Debreceni Népi Együttes az Örökös Kiváló Együttes címmel, Kölcsey Ferenc- és Pro Urbe Díjjal büszkélkedhet. Az együttes tánckarvezetője Herczné Barna Éva és Vámosi István, művészeti vezetője Hercz Beáta és Hercz Vilmos.
    Az idén ötven éves debreceni virágkarnevál létrejötte is kötődik a Debreceni Népi Együtteshez: 1966-ban ugyanis az együttes akkori tánckarvezetője, Béres András ötlete nyomán rendezték meg az első virágünnepet a cívisvárosban.
    A 47. debreceni virágkarnevál szervezői bejelentették: vasárnap hét virágkocsi – Nagyvárad és Debrecen közös kompozíciója mellett a Szent Korona, a Gulyás Tüzép Kft. Építkezés okosan című kocsija, az Avalon Park Élmény a természetben című kompozíciója, a Hajdu Zrt. Hagyomány és megújulás elnevezésű kocsija, a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont A tenger világa című kocsija, illetve a “Smile Palacsint” elnevezésű virágkocsi utazik át Debrecen testvérvárosába, Nagyváradra, ahol helyi művészeti csoportok között felvonulnak a Nyitott ablak Európára című rendezvényen.
    A nagyerdei Stadionban rendezett Karneváléj című kétórás gálaműsor után az Egyetem téren tűzijátékkal és éjszakai utcabállal fejeződik be a debreceni virágkarnevál.

Forrás:MTI