Az év művésze díjra jelölte Fischer Ivánt a Gramophone

Tíz művészt, köztük Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztivál Zenekar zeneigazgatóját jelölte Az év művésze díjra a Gramophone című brit zenei folyóirat. A díjazottat a lap olvasói szavazáson választhatják ki.

    Olyan zenészeket jelöltek, akik az elmúlt 12 hónapban különösen sikeresen voltak – olvasható a folyóirat honlapján.
    A jelöltek között három karmester van: Edward Gardner, az English National Opera távozó zeneigazgatója, Fischer Iván és az észt Paavo Järvi, az Orchestre de Paris zeneigazgatója. Két zongoraművész, az orosz-német Igor Levit és az argentin Ingrid Fliter található a jelöltek között. Jelölték továbbá az iráni-amerikai csemballóművészt, Mahan Esfahanit, Arabella Steinbacher német hegedűművészt, és három operaénekest: Christine Kard német szopránt, Carolyn Sampson angol szopránt és Christian Gerhaher német baritont.

    Szavazni július 31-ig lehet a Gramophone honlapján, és győztes nevét a Garmophone-díjak szeptember 17-i átadásán hozzák nyilvánosságra.
    Fischer Iván neve egyet jelent a Budapesti Fesztivál Zenekarral, amelyet ő alapított 1983-ban. Fischer a berlini Konzerthaus zeneigazgatója és a Konzerthaus zenekarának vezetőkarmestere. Mahler-felvételei a Channel Classics számára – mint mindig – rajongó kritikákat kaptak, reagálva a Fischerre jellemző dús fantáziájú és friss zenei elképzelésekre. A legutóbbi felvétel, a 9. szimfónia egyszerűen fenséges – olvasható a Gramophone honlapján.
    2008-ban Fischer Iván a harmadik helyen végzett a Gramophone magazin Az év művésze szavazásán.  

Forrás:MTI