Az Eushorts Fesztivál bemutatja – „Egyéjszakás barátok”

Az Eushorts szervezői új tematikus összeállítással jelentkeznek október 10-11 között a Toldi moziban. Ezúttal a barátság mítoszát és egyre változatosabb formáit végigjárva válogatnak Európa legkiemelkedőbb rövidfilmjei közül.

 

Évtizedeket átívelő kapcsolatok, szokatlan szerelmi háromszögek és váratlan egyszeri találkozások éppen annyira ide tartoznak, mint az elképzelt barátokkal folytatott hosszú eszmecserék.

 IMAGED86EIJ12

A két nap alatt összesen 22 filmet lehet megnézni, melyek négy, egyenként 80-90 perces tematikus blokkba rendezve kerülnek vászonra. Dokumentumfilm, animáció és fikció egyaránt szerepel a válogatásban, s a közönség Magyarországon először láthat több olyan rövidfilmet, amelyek Cannes-ban, Velencében, Karlovy Vary-ban vagy éppen az amerikai Sundance Fesztiválon versenyeztek.

A műfaj iránt elkötelezett fiatalokból álló EuShorts-szervezőcsapat változatlanul hisz abban, hogy a rövidfilmek a mozi esszenciáját, az ötletet, a kreativitást, a felfedezés élményét nyújtják. Most pedig a barátság egyre változatosabb és összetettebb intézményével párhuzamot vonva válogatták össze azt a 22 alkotást, mely egyben a legújabb filmes trendeket és a filmkészítők új generációját is bemutatja.

Lesz norvég szerelemünnep 4 felvonásban (Hallvar Witzo: Jav i Elsker), dadogó belga vallomás (Jan Czarlewski: L’amour Begue) és egy üveg kovász miatt kitört olasz házastársi válság is (Fulvi Risuleo: Sourdough). De Reykjavikból, Párizsból, Madridból, Londonból is érkeznek remekek. A rövidfilm tehát továbbra is jóbarát.

Október 10. péntek

18:30 – Akkor és most (1-es blokk)

20:30 – Tudom, hogy tudod (2-es blokk)

Október 11. szombat

18:30 – Családban marad (3-as blokk)

20:30 – Na mindegy (4-es blokk)

Eushorts fesztivál – Egyéjszakás barátok

2014. október 10-11.

Toldi Mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.).

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.