Az Európai Zene Ünnepe

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 11 művészével készült az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) másfél perces videója.

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU – European Broadcasting Union) összefogásában különleges felvétel készült Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művéből: 25 európai zenekar 188 művésze az online térben, közösen játssza el az Eurovízió szignáljaként is ismert és kedvelt, híres barokk művet. Magyarországot, és a magyar közmédiát a felvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara képviseli.

Európában jelenleg évente több mint 1 millió órányi zenét szolgáltatnak a közszolgálati csatornák. Az EBU Keep Media Good kampánya a virtuális térben kapcsolta össze Európa 25 zenekarát. A több hét munkájával elkészített, másfél perces videót büszkén teszik közzé szerte Európában a résztvevő zenekarok és médiaszolgáltatók a mai napon, mely a Zene Ünnepe – Fête de la Musique vagy World Music Day.

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék.  Ma már a Zene Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én. A Zene Ünnepe a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazz-művészek, népdalénekesek, dj-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon. Ebben az évben, a sajátos helyzet miatt az EBU a virtuális térben összekapcsolt zenésztársakkal tiszteleg a Zene közösségteremtő és –összetartó ereje előtt.

A Zene Ünnepének hashtagei: #KeepMediaGood  #PublicServiceMedia

A Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művéből elkészült videó 42. másodpercénél látható a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

Művészek: Fenyvesi Andrea (hegedűművész), Soós Levente (oboaművész), Fervágner Csaba (nagybőgőművész), Kovács Péter (hegedűművész), Csonka Balázs (hegedűművész), Varga Fruzsina (fuvolaművész), Drahos Rebeka (fuvolaművész), Fejérvári János (brácsaművész), Jankó Attila (fagottművész), Cs. Nagy Tamás (brácsaművész), Bíró Zoltán (nagybőgőművész).

A felvételen 18 európai ország zenekara lépett fel: Nagy-Britannia, Fehéroroszország, Németország, Horvátország, Magyarország, Hollandia, Norvégia, Ausztria, Lengyelország, Franciaország, Románia, Olaszország, Írország, Albánia, Spanyolország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna.