Az európai turizmus lendülete töretlen

Az európai turizmus lendülete töretlen 2014-ben. A gazdasági problémák enyhülése, az egyre stabilabb gazdasági növekedés várhatóan a turizmus további bővülését fogja eredményezni.

A Trends & Prospects jelentést az ETC megbízásából készítő Tourism Economics az európai beutazások 3,7%-os növekedését várja 2014-re. A jelentés részletes elemzést tartalmaz Európa részesedésének alakulásáról a legfontosabb régión kívüli küldőpiacokon: az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Argentínában, Brazíliában, Indiában, Kínában, Japánban és az Egyesült Arab Emírségekben, illetve Oroszországban.

A 2014. évi első európai turisztikai adatok optimizmusra adnak okot az év egészét tekintve. Bár az első pár hónap adatai nem tekinthetők reprezentatívnak az egész évre, az Európai Utazási Bizottság (ETC) szakértői rámutatnak, hogy az első negyedéves adatok előrejelzik az év során várható változás irányát és erősségét. 2014-ben a kontinensen belüli, jelentős részt kitevő forgalom bír komoly növekedési potenciállal: a válság enyhülésével nő a fogyasztói bizalom és tovább- erősödik a turizmus, így Németország és az Egyesült Királyság esetében erőteljes növekedésre lehet számítani. A távoli küldőpiacok közül számottevő növekedés Észak-Amerika esetében várható, az ázsiai országok közül elsősorban Kínából prognosztizálnak jelentős forgalomnövekedést.

Az STR adatai szerint az európai szállodák átlagos foglaltsága 2,8%-kal javult. A foglaltság a legnagyobb mértékben az észak- és a dél-európai régióban nőtt. Kelet-Európában kismértékű csökkenést regisztráltak, elsősorban az orosz adatok döntően márciusi csökkenése következtében. Mindez egybeesik az ukrán-orosz konfliktussal, ami kedvezőtlenül hathat az Oroszországba irányuló nemzetközi turistaérkezésekre.
Az euróban számított napi átlagár 2,2%-kal, a RevPAR 5,1%-kal nőtt Európában. A IATA adatai szerint 2014 első két hónapjában világszinten és Európában egyaránt 6,4%-kal bővült az európai légi utasforgalom. Az Európai Légitársaságok Szövetségének adatai hasonló képet mutatnak: az európai légitársaságok 4,7%-os RPK-növekedést értek el 2014 első két hónapjában. Ez a fellendülés tükröződik a kapacitások változásában is: a felajánlott férőhely-kilométer (ASK) mutató értéke
3,7%-kal nőtt 2014 első két hónapjában, és a load factor is magas maradt.