Az Erste több mint 160 ezer, a CIB 109 ezer ügyféllel számol el

Az Erste magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára, a CIB csoport elszámolással érintett társaságai pedig mintegy 109 000 forint alapú, vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza szerződéssel kapcsolatosan számolnak el – közölték a pénzintézetek az MTI érdeklődésére.

    A bankoknak augusztus elsejével a forinthiteleseknek, és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőknek is meg kell kezdeniük az elszámolásokról szóló levelek kiküldését.
Az Erste Banknál a forint kölcsönszerződéseknél és a ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződéseknél kevesebb az érintett ügyfél, mint a deviza alapú hitelek tavasszal lezajlott elszámolásakor, de a banki működés során ez az elszámolás is hasonló feladatot ró a pénzintézetre – jelezte az Erste az MTI kérdésére.
Hozzátették, hogy az elszámoló leveleket 2015 augusztus elseje és szeptember vége között postázzák. A zökkenőmentes folyamat-szervezés érdekében augusztus elején megkezdik az első ügyfélcsoport elszámolását. Közölték: az Erste fiókhálózata is felkészülten várja az ügyfeleket, és a forintositas.hu oldalon létrehoztak egy, a kifejezetten forintos kölcsönszerződéssel rendelkezők számára szóló információs oldalt. Ezen kölcsönszerződések természetéből fakadóan a visszatérítésre jogosultak köre és a visszafizetés mértéke is kisebb lesz – jegyezték meg az Erste közleményében.
A CIB csoport elszámolással érintett társaságai (vagyis a CIB Bank, a CIB Lízing, és a CIB Ingatlanlízing) mintegy 109 000 forint alapú vagy deviza alapúnak nem minősülő deviza szerződéssel kapcsolatosan számolnak el, mivel a magyar állam elleni perben a bíróság megállapította az egyoldalú kamat-, díj-, vagy költségemelést lehetővé tevő szerződéses kikötéseket a 2010. november 26. napja előtt létrejött szerződések vonatkozásában. Ezek közül mintegy 7000 a lízingtársaságoknál, 102 000 szerződés pedig a banknál van.
A tavaszi folyamathoz hasonlóan a CIB-nél ezúttal is kiemelt feladatként kezelik az elszámolást, amelynek hatékony teljesítése érdekében komoly erőforrásokat csoportosítottak át mind a személyi, tárgyi, mind az informatikai háttér biztosítása érdekében – olvasható a bank válaszában.
Hozzátették: az érintett ügyfelek részéről eddig nem tapasztaltak jelentős érdeklődést fiókjaikban vagy ügyfélszolgálatukon, az ügyfeleknek a jogszabályban meghatározott szeptember 30-i határidőig megküldik az elszámolásról szóló tájékoztatást.
Emlékeztetnek arra, hogy a vonatkozó törvények adta lehetőségével élve a Magyar Nemzeti Bank közérdekű keresetet nyújtott be egyes pénzügyi intézmények – köztük a CIB Bank és a CIB Lízing – ellen annak megállapítására, hogy a 2010. november 26. és 2014. július 26-a között létrejött forint alapú, illetve devizaalapúnak nem minősülő deviza fogyasztói kölcsönszerződéseknél alkalmazott kamatokat, díjakat és költségeket tisztességesen állapították-e meg, illetve a bank és a lízingtársaság végrehajtott-e egyoldalú kamat- vagy díjemelést.
Közölték: jelenleg még folyamatban vannak ezek a peres eljárások. Ha ezek a perek 2015. augusztus 1-jéig befejeződnek, és az eljárások során azt állapítják meg, hogy a 2010. november 26. és 2014. július 26. között létrejött forint alapú, illetve deviza alapúnak nem minősülő deviza fogyasztói kölcsönszerződések esetében is tisztességtelenül kötötték ki, illetve egyoldalúan emelték meg az alkalmazott kamatokat, díjakat, illetve a költségeket, akkor a CIB Bank és a CIB Lízing elszámol érintett ügyfeleivel. Ez azt jelenti, hogy a jogszabályban foglalt határidőre, azaz 2015. szeptember 30-ig ezeknek az ügyfeleknek is megküldi az elszámolásról szóló tájékoztatást – tájékoztatott a CIB Bank kommunikációs osztálya.
Ha az eljárásokat 2015. augusztus 1. után fejezik be, az elszámolás megküldésének végső határideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított hatvanadik nap. A kedvezményes végtörlesztéssel érintett ügyfelekkel – korábban benyújtott kérelmük alapján – legkésőbb 2015. november 30-ig számolnak el a CIB Csoport elszámolással érintett társaságai, igazodva a jogszabályi előírásokhoz.
A CIB elszámolási folyamatát befolyásolhatja, hogy múlt pénteken július 30-ra halasztotta a határozathozatalt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kontra CIB Bank Zrt. közérdekű perben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.
Az MNB 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított közérdekű keresetet a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön-, és lízingszerződéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt.

Forrás:MTI