Az Emmi saját halottjának tekinti Sinkó Lászlót

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megrendüléssel értesült arról, hogy hetvenöt éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze. A Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészt a tárca saját halottjának tekinti.

    Az Emmi kultúráért felelős államtitkársága az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében emlékeztetett rá: Sinkó László először a debreceni Csokonai Színház színésze volt, 1982-től a budapesti Katona József Színház alapító tagja, 1994 és 1998 között az Új Színház, 2003-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt.
    Kiemelték: erős karakterformáló egyénisége miatt emlékezetesek színpadi alakításai, jellegzetes hangja számos filmet juttatott sikerre. Színészi és emberi hitelesség, legendás szakmaszeretet jellemezte életét és színészi magatartását.     Ismertebb filmjei és tévéjátékai: Fügefalevél; Princ, a katona; Dorottya, Vivát, Benyovszky, Gyertek el a névnapomra, Hajnali háztetők, Az új földesúr, Honfoglalás, A hídember, Csak szex és más semmi. A Magyarország tájait bemutató televíziós sorozat népszerűségét az ő hangjának, megnyerő egyéniségének is köszönhette – emelték ki.     A tárca kitért arra is, hogy Sinkó László művészi munkáját 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1982-ben érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel ismerték el. A Kossuth-díjat 1995-ben, a Magyar Érdemrend tisztkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést és a Nemzet Művésze díjat 2014-ben vette át.     Sinkó László tereméséről később intézkednek.

Forrás:MTI