Az emberek és állatok kapcsolatáról rendeznek világkonferenciát Bécsben

Kutya_es_ember_Foto_DanielSommer

Copyright fotó: Daniel Sommer

Első alkalommal gyűlnek össze az osztrák fővárosban a Nemzetközi Antrozoológiai Társaság (ISAZ) tagjai, hogy a kisállatok kötődéséről, a gazdik felelősségéről és a leggyakoribb félreértésekről beszélgessenek.

„Animals and Humans Together: Integration in Society” a címe a Nemzetközi Antrozoológiai Társaság konferenciájának, amelyet első alkalommal rendeznek meg Bécsben. A Bécsi Egyetem Biocentrumában 2014. július 19-21. között tartott tudományos tanácskozáson a világ mintegy 250 vezető antrozoológusa vesz részt, hogy megvitassák emberek és állatok kapcsolatát és az ebből fakadó kölcsönhatásokat.

A nyilvánosan is látogatható előadások közül igazi csemegének számít James Serpell „Emberek és állatok a társadalomban egykor és most” című perezentációja. A Pennsylvania Egyetem professzora elsősorban a kutyák és egyéb társállatok közti kötődéssel foglalkozik. Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot Benjamin L. Hart, a Kaliforniai Egyetem tanárának előadása, aki a kisállatok ivartalanítása és a gazdák felelősségének kérdését járja körül. A konferencián szó lesz még többek között a lovasterápia tapasztalatairól autista gyermekek esetében, az embereket és társállataikat összekötő mikrobiotikus környezetről valamint arról, hogyan értik félre a kutyákat a gyerekek és a felnőttek.

Az emberek és állatok kapcsolatával foglalkozó antrozoológia néhány évtizedes Csipkerózsika-álom után manapság virágkorát éli a világ egyetemein. A legújabb kutatási eredmények például az állatasszisztált terápia vagy a pedagógia területéről egyre inkább alátámasztják az antrozoológia tudományos és társadalmi jelentőségét.